Quantcast
България изплува от удар на европрокуратурата за 13 млн. евро | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

България изплува от удар на европрокуратурата за 13 млн. евро

Разбита е международна схема за ДДС измами
Обновена
6 059
 Илияна Кирилова
Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура (ЕППО) е провела тази сутрин международна операция срещу огранизирана престъпна група за данъчни измами. Осъществени са претърсвания, арести и конфискации за над 13 милиона евро в Германия, Италия и България. По време на акцията са задържани 10 души, съобщават от пресцентъра на ЕППО. Един от арестите е станал в България, тук има и едно претърсване, уточниха от Люксембург пред "Сега". Те не отговориха на въпроса дали задържаният в България е българин. Но уточниха, че "арестуваният в България е бивш партньор на един от основните заподозрени и е бил собственик на една от фирмите фантоми, използвани в измамите. Жилището на това лице е претърсено днес".

"Сега" отправи въпроси по темата и до спецпрокуратурата, но от там обясниха, че само ЕППО е компетентна да предоставя информация. 

В описаната схема става дума за измама с ДДС при препродажба на автомобили в различни държави в ЕС, при които престъпната група е заблуждавала властите, че е платен данък върху добавената стойност, за да им бъде възстановен. Заподозрените измамници основно са работили в Германия и Италия. Закупуването на автомобилите обикновено се осъществявала през несъществуваща фирма в Германия от гражданин, регистриран в Италия. По този начин те симулирали частна сделка, освободена от плащане на ДДС, защото германската кола е трябвало да бъде регистрирана в Италия.

После купувачът в Италия изфабрикувал сделка за продажба на колите до първоначалния търговец на автомобили в Милано, който впоследствие продавал същите коли на други търговци или физически лица на много атрактивни цени. Тази схема позволила на извършителите да реализират големи печалби, изкривявайки пазара и позволявайки трансфер на голяма сума пари в друга държава. По време на спецоперацията на Европейската прокуратура са иззети 13 луксозни автомобила в Германия.

Още

Хърватия ще влезе преди България в еврозоната

25.05.2022

705
Депутинизация в България? Само след Путин
Управляващите черпят, гражданите плащат

23.05.2022

МИЛА КИСЬОВА

3439