Медия без
политическа реклама

БСП обвързва преговори за управление с Истанбулската конвенция

18 Окт. 2021
Илияна Кирилова

БСП реанимира темата с ратифицирането на Истанбулската конвенция, като дори се опитва да поставя условия на евентуалните си партньори в бъдещото управление да определят ясно позицията си по нея. Въпросът бе повдигнат преди ден и от шефката на социалистите Корнелия Нинова, която пусна на страницата си във Фейсбук "7 конкретни решения за най-важните проблеми в държавата", а един от тези проблеми е: "Борба срещу насилието над жени - да с всички средства, но джендър идеология и политики срещу семейните ценности - не. Това противоречи на българската Конституция, на българската народопсихология и българските традиции".

Социалистът Георги Свиленски, който доскоро бе заместник на Нинова, днес продължи темата по Нова тв, като зададе и въпроси, на които БСП очаква отговори от останалите партии по време на кампанията. "Съгласни ли са, че Истанбулската конвенция не трябва да бъде ратифицирана, че джендър идеологията не трябва да бъде вкарвана, че Република Северна Македония трябва да бъде присъединена към ЕС без да наруша договора, който е подписан. Съгласни ли са, че трябва да бъде намален ДДС на храните от малката потребителска кошница от 20% на 9%, че ДДС на енергоносителите трябва да бъде намален от 20% на 9%, за да бъдат облекчени българските граждани, че трябва да има по 200 киловатчаса помощ на всяко семейство?", попита Свиленски.

"Ние вече 6 години показахме в парламента, че сме хора, които можем да водим диалог, че можем да говорим и изслушваме, че има какво да предложим, само да е в рамките на държавността и Конституцията“, коментира още Свиленски. По думите му, ако не се разберат по тези въпроси следва най-безотговорното, което вече сме го видели и което може да се случи на една държава.

Свиленски каза, че в момента не се водят никакви конкретни разговори по всички тези важни въпроси. "Предстои приемането на Бюджет 2022 г., кой ще го направи?", попита той. Според него, ако се състави тройна или четворна коалиция, фигурата на министър-председател трябва да е консенсусна и приемлива за българските граждани.

"Представям си правителство, в което няма да участват ГЕРБ и ДПС, което ще работи по актуалните теми. Да работим всички срещу бедността, всички за стабилността и всички за спазване на законите и Конституцията", обобщи социалистът.