Quantcast
Кабинетът сложи служител на Булгаргаз за зам.-шеф на ДАНС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кабинетът сложи служител на Булгаргаз за зам.-шеф на ДАНС

Той сменя Николай Ненков, който според правителството сам си е подал оставката
5 224
 БГНЕС архив

Правителството назначи за зам.председател на ДАНС служителя по сигурността на информацията в „Булгаргаз“ ЕАД Венелин Димитров. Според официалната информация, той работи във фирмата от 2019 г., като преди това бил дълги години в МВР и ДАНС. 

В същото време кабинетът е приел решение за предсрочно освобождаване на Николай Ненков от същата позиция - зам.шеф на ДАНС. Правителството твърди, че той сам е поискал да напусне поста.

По този начин президентът Румен Радев и служебното правителство постепенно приключват с кадруването и във втория ешалон на сектора за сигурност и на специалните служби. Само преди няколко месеца бе сменен и друг от заместниците в ДАНС Недялко Недялков. Той обжалва уволнението си, но съд потвърди освобождаването му.

 

В същото време бяха сменени и зам.шефовете в цивилното и военното разузнавания, в МВР бяха сменени всички зам.министри, главният секретар, административния секретар.

Единствено и изненадващо президентът Румен Радев и служебното правителство единствено сложиха досегашният зам.шеф на службата за подслушване и следене за титуляр. Това бе първият случай, в който това се случва при кадровите смени в специалните служби, където всички заместници или бяха махнати или те сами обявиха, че напускат.

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев Бисер Борисов бе освободен от длъжността зам.-председател на Държавна агенция „Технически операции“ във връзка с назначаването му за председател на ДАТО. Веднага след това той бе назначен за шеф на Агенцията с указ на президента Румен Радев.

Само преди седмица президентът Румен Радев и назначеният от него служебен кабинет смениха и последният останал от времето на управление на Бойко Борисов шеф на специална служба - именно този на ДАТО. Обявено бе, че Цветан Китов  е извършил действия, които накърняват престижа на агенцията, което е основание за прекратяване на правомощията му". Така и не беше посочено за какви конкретни действия става дума. 

През юли правителството смени и директора на военното разузнаване Велко Атанасов, като на негово място беше назначен полк. Венелин Венев. Преди това служебният кабинет освободи и ръководителя на Държавна агенция "Разузнаване" /ДАР/ Атанас Атанасов. "В контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България под ръководството на Атанас Атанасов ДАР е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност", мотивира се тогава Министеският съвет. 

Чистката по върха на спецслужбите започна с уволняването на бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев с аргумента, че с пускането на 123 дни отпуск е дал знак, че не иска да работи със служебния кабинет, което означавало, че "действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет".

 

 

Още

Газът за август поскъпна с цели 60%

12.08.2022

840
250 забавени от Нинова сделки за износ на оръжие ще бъдат пуснати

12.08.2022

1979
Кабинетът е поискал отсрочка за договора за втечнен газ

09.08.2022

Обновена

7488