Медия без
политическа реклама

Скандал се разрази около кандидатурата ни за "Оскар"

Теодор Ушев оспори избора на "Страх" за участие в надпреварата за най-добър чуждестранен филм през 2022 г. 

13 Окт. 2021Обновена
„Златна роза“
Светлана Янчева и Майкъл Флеминг в „Страх“.

Скандал избухна, след като стана ясно, че "Страх" на режисьора Ивайло Христов ще бъде българският кандидат в надпреварата за "Оскар" за най-добър чуждестранен филм през 2022 г. 

Лентата (заедно с "Пумпал" - пълнометражния дебют на Теодор Ушев) е един от двата филма с бюджет над 600 000 лева, финансирани от Националния филмов център в първата му редовна конкурсна сесия през 2019 г.

Именно номинираният за "Оскар" (със своя късометражен анимационен филм "Сляпата Вайша" през 2017 г.) Ушев оспори избора на "Страх". В пост във "Фейсбук" той обяви, че при избора не са присъствали всички членове на комисията, като двама са изпратили гласовете си дистанционно. Без тях резултатът би бил 3:2 в полза на "Жените наистина плачат" (на Мина Милева и Весела Казакова). Самият той е бил един от седемте гласуващи. "Българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни принципи и авторитети. В България продължава да има Системен Расизъм, Системен Сексизъм и Системен културен дениализъм", написа още Ушев, който не оспори кинематографичните качества на "Страх", а единствено начина му на избиране.

Решението вече бе предизвикало гняв и недоумение у част от гилдията, защото "Жените наистина плачат" бе в официалната селекция на Кан, с участието на ракетата-носител Мария Бакалова (номинация "Оскар" за 2021 г.) и разисква горещите теми за еманципацията и тормоза над жените. Журито бе с председател проф. Божидар Манов, като останалите членове на комисията не бяха публично обявени. Според Мина Милева "Жените наистина плачат" е бил наказан заради сложните отношения на дуото Милева-Весела Казакова с киносредите у нас, както и заради отричането пак у нас на успеха на Мария Бакалова с "Борат". 

 

През октомври миналата година "Страх" спечели Голямата награда на фестивала за българско кино "Златна роза" във Варна. Черно-белият филм беше отличен и от Съюза на българските филмови дейци, и от акредитираните журналисти. През ноември взе и първото си международно отличие - Голямата награда на филмовия фестивал "Тъмни нощи" в Талин.

Благодарим Ви за отделеното време. Ако този клип Ви е харесал, можете да коментирате, да харесате и да се абонирате! :)

"Страх" разказва историята за трудната любов между безработна учителка и чернокож бежанец, която цялото село осъжда. Самият режисьор го определя като сурова любовна история, но също и като "абсурдна комедия". "Заглавието е "Страх", защото това е чувството, което изпитваме към хора, които не познавам", казва Ивайло Христов.  "Интересува ме конфликтът между личност и общество“, споделя още той. А бежанската тема e само отправна точка. "Филмът е сив, главният герой е черен, а главната героиня е бяла. Конфликт е между тях двамата и цялото село, което не приема черен човек да е в тяхното село. Общо взето това е", обясни още за филма си режисьорът проф. Ивайло Христов пред "Нова телевизия".

В ролята на безработната вдовица - бивша учителка, готова да се бори за любовта си с един бежанец, независимо от неговия цвят и религия, е Светлана Янчева. В ролята на бежанеца е непрофесионалният актьор, музикантът Майкъл Флеминг. Оператор е Емил Христов.

Очаква се филмът да тръгне по българските екрани на 5 ноември, но решението все пак зависи и от епидемичната обстановка. 

Досега участието на всички български филми в категорията най-добър чуждестранен филм е минавало незабелязано - единствено "Светът е голям и спасение дебне навсякъде" на Стефан Командарев стигна до "късия списък" от 9 заглавия преди номинациите през 2009 г.