Quantcast
Още един от най-близките на Божков се завърна в България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Още един от най-близките на Божков се завърна в България

Бизнесменът Борис Бекяров бе обвинен и пуснат под гаранция от прокуратурата
Обновена
4 160
 Фейсбук
Васил Божков все още се намира в Обединените арабски емирства.

Още един от най-близките съдружници на обвиняемия бизнесмен Васил Божков се завърна в България. Математикът Борис Бекяров, който от 2020 г. се намираше в Австрия, миналата вечер е кацнал у нас с късен полет, съобщи за "Сега" говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По-късно спецпрокуратурата обяви, че Бекяров е получил обвинение за участие в организираната престъпна група, ръководена от Божков, за подкупи, длъжностни и други престъпления. "Съобразявайки процесуалното поведение на Б.Б. и представените от него книжа, екипът от наблюдаващи прокурори  определи на обвиняемия мярка за неотклонение "гаранция в пари" в размер на 44 000 лв., която следва да бъде внесена в 14-дневен срок", гласи съобщението. На Бекяров е наложена и забрана да напуска страната.

Държавното обвинение разказва, че той е пристигнал доброволно с полет от Австрия и е бил задържан на летището. Днес му е предявено обвинението и е разпитан като обвиняем. Бекяров е предал на разследващите множество медицински, съдебни и други документи за здравословното си състояние, в това число от болнични заведения, съдилища и прокуратури в Австрия.

Известният бизнесмен Борис Бекяров е съдружник в "Еврофутбол" от 90-те години на миналия век. Той получи обвинение за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков за изнудване, финансови и данъчни престъпления в особено големи размери, подкуп и длъжностни престъпления. През август Антикорупционната комисия КПКОНПИ внесе иск в Окръжен съд – Бургас за отнемане на имущество от Бекяров на стойност 12 186 620,03 лв. Освен това Борисов Бекяров беше включен в разширения списък на свързани лица със санкционираните по закона "Магнитски" българи. Той обжалва този списък в съда заедно с  Делян Пеевски, Жана Канелова и Александър Георгиев

Бекяров е вторият човек, приближен до Божков, който се завръща в България след повдигнатите обвинения. През май от Дубай пристигна дясната ръка на хазартния бизнесмен Георги Попов. Съдът му определи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 40 000 лв.

 

Още

Съдът отново върна на прокуратурата делото за катастрофата край Своге

25.01.2022

342
Сарафов: Може да има още обвинени за договори с “Автомагистрали“

25.01.2022

785
Прокуратурата проверява Мангъров за всяване на паника с ваксините