Медия без
политическа реклама

САЩ свалят санкции, за да може Виктория Нюланд да влезе в Русия

Третата в американската дипломация е от 3 години в черния списък на Москва

10 Окт. 2021
ЕПА БГНЕС архив

Някои руски граждани са извадени от санкционния списък на САЩ в замяна на съгласието на Москва за посещението на зам. -държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд. Това съобщи официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руския вестник “Известия“ и Агенция Фокус.

За посещението на Нюланд в Москва, което е в понеделник, се разбра часове по-рано. Информацията беше потвърдена от самата Захарова. Програмата на посещението включва обсъждане на двустранни, регионални и международни проблеми. Очаква се Нюланд да проведе разговори със зам. -външния министър на Русия Сергей Рябков.

 

Избраният президент на САЩ Джо Байдън върна в голямата американска дипломация Виктория Нюланд като я посочи за за поста на пом. държавен секретар по политическите въпроси. Тя ще е третата по ранг в Държавния департамент.  В администрацията на Барак Обама Нюланд беше пом.

 

Инициатор на преговорите, както уточни говорителят на руското външно министерство, е американската страна.

„Тя (Нюланд) наистина беше в санкционните списъци на Русия, което предполага, че човек не може да премине границата. Те включиха руски представители, представители международници в санкциите си “, обясни Захарова по телевизия „Россия-1“. Според нея в тази връзка въпросът с посещението на Нюланд е решен на паритетни начала.

Захарова отбеляза и, че САЩ в отговор са премахнали руски представители от своите санкционни списъци. В същото време тя не уточни кого точно САЩ са премахнали от тези списъци

След посещението в Москва, Нюланд ще замине за Бейрут, където ще обсъди реформите и изборите в Ливан през 2022 г., а след това ще посети Лондон.

На 25 септември руският посланик в САЩ Анатолий Антонов отбеляза, че на Нюланд все още не е издадена виза. По -късно руски източници заявиха, че визата на Нюлан може да бъде издадена през октомври, при условие че Вашингтон премахне редица ограничения за руските дипломати.

Преди това, през май 2018 г. Русия отказа на Нюланд виза. Руското външно министерство обясни тогава това с факта, че дипломатът е включен в черния списък, съставен от Москва в отговор на съответни санкции на САЩ.

 

"Сега" припомня:

Джо Байдън върна в голямата американска дипломация Виктория Нюланд като я посочи за за поста на зам.-държавен секретар по политическите въпроси. Тя е третата по ранг в Държавния департамент. В администрацията на Барак Обама Нюланд беше пом. държавен секретар по европейските и евразийските въпроси. От септември 2013 г. до януари 2017 г. тя на практика се занимаваше основно с въпросите, свързани с политиката към постсъветските държави. Нюланд стана особено известна покрай Майдана в Украйна.

По време на масовите протести в Киев, които в крайна сметка доведоха до свалянето на украинския лидер Виктор Янукович, Нюланд беше един от представителите на Запада, които публично подкрепиха демонстрантите. Тя беше широко известна със срещата си с протестиращите, припомня Политико. Тя е считана за "ястреб" по отношение на Русия. През 2018 г. Москва й отказа дори виза, като обяви, че тя е в нейните санкционни списъци. 

Нюланд бе пом.-държавен секретар при трима президенти - Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама. Тя подаде оставка през 2017 г., независимо, че според американските медии, тогава тя не е била в списъка на Доналд Тръмп за махане.

Виктория Нюланд бе в България през 2016 г. като пом.държавен секретар. Интересно е да се отбележи, че тогава тя се срещна с Бойко Борисов, с когото говориха за стартирането на проекта за интерконектор България-Гърция и за подкрепата, която страната ни получила за изграждането на газов хъб „Балкан”. Пет години по-късно нито хъб има, нито още е готов интерконектора, но все пак има публични изявления, че се работи по него. Няма движение и по друг обсъждан по онова време въпрос - отпадането на американски визи за българите.

Още по темата