Медия без
политическа реклама

Фандъкова приюти уволнен за насилие полицейски шеф

Бившият главен секретар на МВР оглавява Столичния инспекторат въпреки ролята си в смазването на протестите миналото лято

04 Окт. 2021Обновена
БГНЕС
Ивайло Иванов така и не призна вина за шокиращите сцени на полицейско насилие на протестите миналото лято.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е назначила бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат, съобщи общинският съветник от опозицията Симеон Ставрев. "Днес се обадих в Столична община, откъдето ми потвъдиха за новия пост на Ивайло Иванов", поясни Ставрев във "Фейсбук". Иванов заема мястото на дългогодишния директор на звеното Веска Георгиева, която почина през юли тази година. 

Ивайло Иванов беше освободен от поста главен секретар на МВР през май от първото служебно правителство на Румен Радев. От мотивите, приложени от Министерския съвет към предложението за прекратяване на правомощията на Иванов, става ясно, че той е уволнен заради полицейското насилие по време на антиправителствените протести през миналото лято. 

"Правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи - главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, се предлага да бъдат прекратени във връзка с нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, като и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото", пишат министрите и добавят, че "той носи отговорност за действията на МВР, насочени срещу започналите на 9 юли 2020 г. и продължили до края на 2020 г. протести срещу разрастващите се корупция и беззаконие в управлението на страната, както и срещу ограниченията на свободата на словото".

Самият Иванов не прие полицейското насилие като довод за отстраняването му. Той е категоричен, че мотивите за това са били политически. "Не, не е имало насилие. Много е тънък моментът в една масова безредица. Чухме упреци за полицейското насилие... Знаете ли аз колко упреци получих от моите колеги, че много време сме чакали. Казват ми: "Шефе, какво искате, да ни убият ли"?, разказа бившият главен секретар на МВР пред журналисти, след като беше уволнен. 

Иванов категорично отричаше и полицейското насилие над журналиста Димитър Кенаров, който във вечерта на 2 септември 2020 г. беше незаконно задържан от униформени, след което му е нанесен побой. "Няма бит журналист", отговори бившия главен секретар на въпрос дали ще има наказани служители на МВР за насилието над Кенаров. Както стана ясно днес, проверка на МВР установи, че действитено журналистът е бил незаконно задържан и бит от полицията.

БИОГРАФИЯ

Ивайло Иванов влиза в системата на МВР през 1999 г. Бил е последователно полицейски командир, началник на група в СДВР, заместник-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция“-Аерогари и директор на РГДП „Драгоман“. От май 2017 г. е директор на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). От 18 декември 2018 г. е главен секретар на МВР. На 14 май 2021 г. пълномощията му са прекратени и е освободен от длъжността.

Още по темата