Quantcast

Медия без
политическа реклама

ИБГНИ приветства бивши партньори на Нинова и Бареков

В коалицията влязоха ЗНС на Румен Йончев и ДНК на Минчо Христов

28 Септ. 2021ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Представители на ИБГНИ, водени от Мая Манолова, внесоха документите за участие в изборите в ЦИК.

ИБГНИ подаде днес 5000 подписа за участие в предстоящите избори на 14 ноември в Централната избирателна коалиция (ЦИК). Коалицията, в която влизат „Движение 21” на Татяна Дончева, ЕНП на Мария Капон и ДБГ на Димитър Делчев, ще се разшири с още две партии. Това са Земеделски народен съюз (ЗНС) на Румен Йончев и "Движение на непартийните кандидати" (ДНК) на Минчо Христов.

Йончев има дълга и лъкатушеща политическа кариера. Бил е депутат от БСП в 42-ото Народно събрание, а след това от „България без цензура” на журналиста Николай Бареков в 43-ия парламент. Последно се сближи с ИБГНИ и чрез листите й влезе в 45-ото Народно събрание. Този път изглежда е успял да договори воденият от него ЗНС да стане и официален член на коалицията.

Минчо Христов стартира като депутат от „Атака” в 40-ия парламент. През 2021 г. оглавяваното от него движение се присъедини към „БСП за България” и така той беше избран в 46-ото Народно събрание. Вероятно коалиционното споразумение със соцлидера Корнелия Нинова не е било преподписано за предстоящите избори и Христов е потърсил (и намерил) алтернативен съюзник в лицето на ИБГНИ.

В коалицията остава "Отровното трио", представено от Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. Заедно с Манолова, те ще водят листите в трите столични избирателни района.

Планове

„Протегнали сме ръка към формациите на протеста – „Продължаваме промяната” и „Демократична България”. Решение е на „Има такъв народ” дали ще се присъединят към следващото мнозинство на почтените и дали ще застанат зад създаването на правителство на промяната”, коментира Мая Манолова – един от лидерите на ИБГНИ, плановете на коалицията, след като подаде документите й в ЦИК. И посочи, че с колегите й ще продължат да работят за предизборно споразумение с ПП и ДБ.

На президентските избори ИБГНИ ще застане зад двойката Радев – Йотова. „Ние сме първите, които заявиха своята категорична подкрепа за г-н Радев и г-жа Йотова, и многократно сме казвали, че това е президентът, който застана на страната на народа по време на многодневните, многохилядни протести”, заяви Манолова. И напомни, че коалицията й е пратила трима свои представители в инициативния комитет, издигнал кандидатурата на действащия държавен глава.

Кампанията за преизбирането на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на практика започна. Днес се проведе учредителното събрание на инициативния комитет, който подкрепя двойката за втори мандат на "Дондуков" 2.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?