Медия без
политическа реклама

ИБГНИ поиска оставката на енергийния министър

25 Септ. 2021
Илияна Кирилова
Мая Манолова

“Изправи се БГ. Ние идваме” поискаха оставката на министъра на енергетиката Андрей Живков заради липсата на мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите заради високите цени на тока и газа. Това съобщи Мая Манолова на извънреден брифинг.

“Искаме оставката заради тоталното бездействие, безхаберие и липсата на политическа воля. Още от началото ма август е ясно, че на енергийната борса се правят спекулативни сделки, в които участват и държавни енергийни дружества, и държавни институции, които опъват чадъри над схеми,” каза Манолова. Тя припомни, че нито едно ръководство на държавно енергийно дружество не е сменено. “Кадрите на Борисов продължават да са там - и в “Булгаргаз”, и в БЕХ, АЕЦ “Козлодуй”… не са пипнати и правилата за борсова търговия. Министърът на енергетиката не е предприел никакви действия и за подпомагане на фирмите и социалните учреждения заради високите цени - нещо, което правителствата в другите европейски страни вече направиха”, добави тя. Според нея може временно да се ограничи или даже спре износа на ток, за да отива евтината енергия от АЕЦ “Козлодуй” на вътрешния пазар, или пък да се променят правилата за търговия с квоти за парникови газове.

Според Мария Капон идеята на бизнеса за подкрепа от 70 лв. на киловатчас за период от три или шест месеца е добра. “Заради инфлацията в бюджета има достатъчно пари за това”, смята тя.

 

Още по темата

Агенти на ДАНС, придружавани от служители на МВР  са влезли в Комисията за енергийно и водно регулиране.
Президентът Радев днес похвали досегашното служебно правителство, че се е справило с ценовата криза в енергетиката, но всъщност положението там става все по-критично.

 

Още по темата