Медия без
политическа реклама

Съдът потвърди уволнението на зам.-шефа на ДАНС

Недялко Недялков настоява да бъде възстановен на служба и да получи над 60 хил. лв. обезщетение

14 Окт. 2021ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
ТВ Европа
Недялко Недялков говори пред медиите през май, когато стана ясно, че е уволнен.

Софийският районен съд е отхвърлил исковете на уволнения зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков. Това се вижда от съдебните регистри. Недялков е настоявал съдът да го възстанови на работа и да му бъде платено обезщетение от 41 072 лв. за оставане без работа от 1 юни за шест месеца, както и за 20 536 лв. обезщетение за това, че не е спазено тримесечното предизвестие. След като претенциите на Недялков са отхвърлени, той е осъден да плати на ДАНС 100 лв. за юрисконсулт.

Службата, която е заемал Недялков е длъжност от категорията на тези, която подлежи на освобождаване по преценка на органа по назначението. Освобождаването му е станало от Министерския съвет по предложение на председателя на ДАНС и затова е законосъобразно, обяснява съдия Светлана Янева.

Решението на районния съд, постановено на 13 октомври, не е окончателно и Недялков може да го оспори пред Софийския градски съд.

Преди това Върховният административен съд (ВАС) отказа да се занимава с жалбата на Недялко Недялков. Той бе махнат от поста с решение на служебния кабинет в края на месец май. За да прекрати пълномощията му Министерският съвет се позова на текстовете от Закона за ДАНС, според които зам.-председател на агенцията се освобождава предсрочно "при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията". Това се прави с решение на МС по предложение на председателя на агенцията. Недялков обжалва във ВАС точно това решение на правителството.

Административните съдии обаче постановиха, че решението на правителството за Недялков не може да бъде оспорено пред тях. Според тях независимо, че с акта на МС се засягат права и интереси на Недялков, това не значи автоматично, че той може да се атакува пред административния съд. 

Като първа инстанция административният съдия Десислава Корнезова обяснява, че правоотношението между държавата и зам.-председателя и ДАНС е с трудово-правен характер и се регулира от нормите на Кодекса на труда. Прекратяването на това правоотношение става с два акта - административен акт на Министерския съвет и заповед на министър-председателя. Решението на правителството от 28 май е единствено основание за издаване на втория акт, а неговата законност е производна от законността на първия акт. Затова и влязлото в сила решение на МС за предсрочно прекратяване на пълномощията на зам.-председателя на ДАНС, обосновава и законосъобразното прекратяване на трудовото правоотношение, което е направено от премиера, пише в определението на съдия Корнезова.

Допускът до класифицирана информация на Бойко Рашков през 2019 г. бе отнет заради разгласяване на тайни и той беше уведомен за това от служители на ДАНС. Това обяви уволненият зам.

Уволнението на Недялков бе от серията рокади в службите за сигурност, направени с встъпването в длъжност на служебния кабинет през май. 

Веднага след като получи заповедта за уволнението си Недялков обяви, че ще заведе дело. Той разказа, че е освободен с мотив, че системно не се справя със задълженията си и уронва престижа на агенцията. "По закон това е единствената точка, на която могат да стъпят, за да ме отстранят", обяви Недялков. Според него той имал само награди и не било ясно как е направена проверката и заключенията, че не си е спазвал задълженията. Той твърди, че е махнат заради резултатите, постигнати от агенцията в борбата с олигарсите и за разбитата шпионска мрежа.

Преди да бъде уволнен Недялков, с поста се раздели и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Ако през последните години някой беше казал, че ще има правителство, което да смени само за няколко седмици почти 100 на сто от ръководителите на служби в сектора за сигурност, всички щяха да му се изсмеят. Случи се без кой знае колко шумни спорове и скандали.

 

Ключови думи:

Недялко Недялков, ДАНС

Още по темата