Медия без
политическа реклама

Лекари от ВМА са първите с трета доза ваксина у нас

От "Информационно обслужване" обаче твърдят, че системата все още не регистрира допълнителната "игла"

24 Септ. 2021Обновена
ВМА
ген. Венцислав Мутафчийски

Първите българи с поставена трета доза ваксина срещу COVID-19 са 12 лекари от Военномедицинска академия начело с нейния началник ген. Венцислав Мутафчийски.

"С този вирус трябва да се води решителна борба. В момента 97% от хоспитализираните с инфекцията пациенти в COVID-зоните на ВМА са неваксинирани. Надеждата, с която посрещнахме 2021 г. се оправда – ваксините на този етап са единственият начин да се защитим от коварното заболяване. Доказано е, че определен период след имунизацията защитата намалява. Затова нямах никакви колебания, както и при „първата игла”, да си поставя и „трета", написа Мутафчийски в профила на ВМА във "Фейсбук".

Първите поставени допълнителни дози стават факт, след като вчера Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката оповести насоки за кампанията.

Министерството на здравеопазването така и не излезе с допълнителна информация кога официално започва поставянето на трета доза на гражданите. Във вчерашното съобщение пишеше, че България очаква допълнителна информация от ЕМА за ваксинирани с кои ваксини срещу СOVID-19 ще се прилага тази допълнителна или бустер доза. Днес сутринта обаче главният координатор на Експертния съвет по клинична имунология проф. Мариана Мурджева обяви, че разрешение за поставяне на трета доза ще има днес.

Пред "Сега" от пресцентъра на МЗ не можаха да кажат под каква форма ще излезе това разрешение и дали въобще ще има такова. Пред "Медиапул" обаче обявиха, че вече няма пречка да се поставя трета доза. "Сега" провери и в "Информационно обслужване" дали третата доза може да се регистрира вече в единната информационна система за ваксинационни сертификати. Оттам не само казаха, че в момента не е възможно поставянето на трета доза, но заявиха, че в момента РЗИ глобява лекари за това. "В системата ще може да се регистрира трета доза, когато излезе заповед за това от министерството на здравеопазването", заяви служител на контактния център на фирмата.

 

НАСОКИТЕ

Трета доза се препоръчва на следните групи:

1) имунокомпрометирани лица:

- лица с първични и вторични (напр. ХИВ инфекция/СПИН) имунни дефицити;

- лица с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия;

2) лица в домове за възрастни хора и социални институции за настаняване от резидентен тип;

3) медицински персонал с висок риск от заразяване;

4) лица над 65 години;

5) лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация (липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса) един месец след завършен ваксинационен цикъл.


ИНТЕРВАЛ

Интервалът на прилагане на бустерна доза при завършен ваксинационен курс следва да е най-рано след 6 месеца, препоръчва експертният съвет. Според специалистите хората в домовете за възрастни и социални институции, медицинският персонал и лицата над 65 г. могат да пристъпят към трета доза 8 месеца след завършен ваксинационен цикъл. При лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация – такива с първични или вторични имунни дефицити и тези с липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса, препоръчителният интервал за прилагане на допълнителна доза е един месец след завършен ваксинационен цикъл.

 

ТЕСТ

Според експертите е желателно преди трета доза да се направи изследване за специфични антитела и/или имунни клетки след завършен ваксинационен цикъл. Освен това е препоръчително преди прилагане на допълнителна доза да се извършва клиничен преглед и преценка на състоянието от общопрактикуващ лекар или специалист на желаещия за поставяне на ваксината.

 

Ключови думи:

трета доза, ваксини, COVID-19