Медия без
политическа реклама

Първата победа при Стоилов прати "Левски" на 1/8-финал

"ЦСКА-София" започна защитата на Купата на България с успех над лидера във Втора лига

22 Септ. 2021Обновена
SPORTAL.BG
Димитър Костадинов (№20) е в прегръдките на съотборниците си, след като е открил резултата на ст. "Бончук" в Дупница.

"Левски" постигна първия си успех под ръководството на завърналия се треньор Станимир Стоилов и се класира за 1/8-финалите в турнира за Купата на България по футбол. На 1/16-финалите днес "сините" надиграха втородивизионния "Марек" с 2:0 като гости в Дупница.

И двата гола паднаха в първия половин час игра на ст. "Бончук", като и двата бяха дело на новото попълнение Димитър Костадинов. 22-годишният атакуващ халф, привлечен от "Царско село", откри резултата в 12-ата мин. с глава след центриране на Радослав Цонев и удвои преднината на столичани в 32-рата мин. след самостоятелен пробив.

През първата част два пъти гредите спасиха дупничани от още попадения - след изстрели на Андриан Краев в 14-ата мин. и на Цонев в 20-ата от пряк свободен удар. "Левски" беше по-активният и по-агресивен отбор през целия мач, но така и не можа да стигне до по-изразителен успех, а през втората част допусна пред вратата си и няколко опасни положения за "Марек".

За Стоилов това беше трети двубой начело на "сините" след 13-годишно отсъствие от "Герена", като той все още няма загуба въпреки незавидното положение, в което се намира клубът. В предните две срещи отборът завърши наравно в Първа лига - 2:2 като гост на "Локомотив" (Пд) и 0:0 у дома срещу "ЦСКА 1948".

"Задачата, която имахме - да минем в следващия кръг, я изпълнихме. Радвам се за традиционни клубове като "Марек", но за съжаление нищо не се е променило. Трябваше още през първото полувреме да отбележим трети гол и да затворим мача. През второто спадна нивото ни и като потенциал нашият отбор трябва да играе още по-добре", коментира Мъри, за когото това бе победа №110 начело на "Левски" и първа след 25 април 2008 г.

Треньорът на "сините" коментира и предстоящата тежка програма на тима в първенството - столично дерби с "ЦСКА-София" тази неделя (26 септември) и домакинство срещу "Лудогорец" седмица по-късно (3 октомври): "Сериозно предизвикателство имаме срещу два от водещите отбори в първенството и трябва да се представим добре. Една победа над ЦСКА винаги дава увереност. Те са в по-добро състояние, два мача в груповата фаза дават самочувствие. Но трябва да играем добре и да покажем левскарския дух. За момента контузените (б.ред. - вратарят Николай Михайлов, Иван Горанов и Георги Миланов) не са възстановени, но ще видим до неделя дали ще се възстановят. Имаме добри юноши."

"ЦСКА-София" също "загря" за предстоящото дерби с победа. Носителят на купата започна защитата на трофея с чиста победа с 3:0 над лидера във Втора лига "Хебър". "Червените" бяха гости в този мач, но той се игра на ст. "Българска армия", заради непригодност на терена в Пазарджик и отказ на "Локомотив" (Пд) да предостави своя стадион на "Хебър".

Носителят на Купата на България по футбол "ЦСКА-София" ще започне защитата на трофея с "гостуване" на своя стадион.

Треньорът на "ЦСКА-София" Стойчо Младенов бе направил доста промени в състава. Титуляри като вратаря Густаво Бусатоо, защитниците Юрген Матей, Томас Лам, Карло Мухар и националът Георги Йомов започнаха на резервната скамейка, за да бъдат запазени за дербито. Все пак после всички, без Бусато, влязоха като резерви.

Един от основните футболисти, които започнаха мача - Жорди Кайседо, откри резултата в 24-ата мин. след пас на Греъм Кери отдясно. Ахмед Ахмедов удвои след 3 минути, като асистенцията бе на Федерико Варела. В 41-ата мин. Ахмедов подаде на Кайседо, който заби второто си попадение и реши окончателно изхода на мача. Веднага след това "ЦСКА-София" свали темпото и до края видимо пестеше сили за неделния мач. През втората част се запомниха най-вече куриозната случка в 64-ата мин., когато се включиха пръскачките на терена и реферът Владимир Вълков спря за кратко играта, както и ситуацията в 83-ата мин., при която Ивайло Михайлов ("Хебър") улучи левия страничен стълб след центриране от пряк свободен удар. В 87-ата мин. и Томас Лам също уцели левия стълб, но на вратата на пазарджиклии.

След мача говори един от асистентите на Младенов - Анатоли Нанков: "Добър мач за нас. Изиграхме силно първо полувреме. Вкарахме три гола. Направихме всичко, което беше нужно. Второто полувреме мачът се доиграваше. Хубаво е, че вкарваме и създаваме доста голови положения. Пропускаме, но е похвално, че вкарваме много голове. "Хебър" е стойностен отбор. Не играха лошо днес. Имат всички качества да се преборят за влизане в Първа лига. Радващо е, че се връщат контузени футболисти като Жеферсон. Тия, които играят по-малко, се представят чудесно, като им гласуваме доверие."

Още по темата