Медия без
политическа реклама

"Сиела" си поиска и 14 млн. лв. наем за машините за изборите

Продължаваме да носим всички разходи и рискове около употребата на устройствата, оплака се управителят на фирмата Веселин Тодоров

22 Септ. 2021
БГНЕС
Веселин Тодоров

Продължават да се усложняват и без това комплицираните финансови отношения между Централната избирателна комисия (ЦИК) и доставчикът на машините за гласуване “Сиела Норма”. От фирмата си търсят от изборната администрация около 14 млн. лв. за наем на използваните досега на избори устройства. Това се разбра от коментар по темата на управителя й Веселин Тодоров пред БНТ.

"1500 лева сме поискали от ЦИК за наем на машините за гласуване, което вероятно прави около 14 милиона лева. ЦИК отказва да плаща и за наема на склада, това струва 110 000 лева на месец", обяви Тодоров. И подчерта: "Машините все още са наша собственост и това не е опит за злоупотреба с права."

Разходи и рискове

Той се оплака, че фирмата му продължава да носи всички разходи и рискове около употребата на машините. "Гаранционната поддръжка тръгва от момента на прехвърляне на собствеността и тя не е прехвърлена, така че ние очакваме или най-сетне да бъде платено по договора или наистина да бъдем обезщетени", настоя управителят на "Сиела Норма".

Тодоров разказа, че досега са подменили над 100 повредени машини. "Случва се да се повредят при транспорт, някой път падат от по-голяма височина, може да се счупи екрана, знаете че на изборите някои умишлено бутаха машините", обясни той.

Съмнение

Шефът на "Сиела Норма" посочи, че ЦИК искат сами да разработват софтуер за машините, но изрази съмнение в компетентността на комисията.

Фирмата му е подала оферта за доставка на допълнителни машини за изборите 2 в 1 на 14 ноември. За момента изборната администрация търси още 1600 устройства. Друг доставчик, освен "Сиела Норма", не се очертава, което осигурява на "Сиела Норма" привилегировано положение.

Според Тодоров офертата е за над 13 милиона и в момента се водят преговори с ЦИК.

Още по темата