Медия без
политическа реклама

Голям товарен кораб заседна край Камен бряг (СНИМКИ)

Морският съд пътува под панамски флаг и е натоварен с торове

20 Септ. 2021Обновена
Прокуратура

Кораб под панамски флаг, натоварен с торове, заседна край Камен бряг, съобщава прокуратурата. Под ръководството на Районна прокуратура – Добрич се изясняват причините за инцидента, който е станал сутринта, добавят от държавното обвинение.

Няма пострадали членове на екипажа му. Няма разлив на гориво или други вещества във връзка с инцидента.

На място се извършва оглед от следовател. Разследването е възложено на Окръжния следствен отдел. Целта му е да се установи има ли данни за извършено престъпление против транспорта, разказват от прокуратурата.

"Неадекватното състояние на вахтените моряци е най-вероятната причина за засядането на товарния кораб. "Те не са гледали, където е трябвало", заяви шефът на Главна дирекция "Аварийно спасителна дейност" към ИА "Морска администрация" Румен Николов на бригинг за инцидента, предаде bTV.

По негови думи курсът на кораба не е бил променен в продължение на 2 часа, въпреки че е било видно, че не са се движели в правилната посока. Не е известно дали моряците са били заспали, или под влияние на алкохол и наркотични вещества. 

Преди да бъде направен опит за изтеглянето на кораба, корпусът му ще бъде огледан от водолази, тъй като носът е заседнал в скалите и може да има поражения или такива да възникнат при опит за неговото изтегляне. Българската държава няма да поема никакви разходи по операцията, категоричен е Румен Николов. 

Корабът VERA SU (IMO: 8611219, MMSI: 351299000) е плавал от Украйна и е бил на път за Варна, когато е заседнал. Той е построен през 1989 г., гази до 4,7 метра дълбочина, дълъг е 90 метра и е широк 12 метра.

Още по темата