Quantcast
Петков и Василев преговарят със 7-8 партии за бъдещата си формация | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Петков и Василев преговарят със 7-8 партии за бъдещата си формация

От ИБГНИ вече нетърпеливо очакват бъдеща управленска коалиция с бившите министри
Обновена
8 934
Представяне на "Продължаваме промяната"

Представяме на живо "Продължаваме промяната"!

Posted by Продължаваме Промяната on Sunday, September 19, 2021

Доскорошните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев и техни съмишленици представиха официално идеите си за участие в политическия живот на страната. Проектът им ще се нарича "Продължаваме промяната".

Двамата все още водят разговори с формации, чиято регистрация да използват за изборите. Отказаха обаче да споделят подробности с кого са преговорите. Не коментираха конкретно големите политически сили, освен че има хора в БСП, ИТН и ИБГНИ, с които им харесва да работят. Нищо не споменаха за ГЕРБ и ДПС. Петков изрази желание да разговарят преди изборите с партии, споделящи ценностите им, за да се разберат около общи принципи за бъдеща коалиция.

Идейната визия

"Не е важно дали си ляв или десен. В нашето служебно правителство имаше хора отвсякъде. Важното е дали си почтен. Това е огромният приоритет и ние сме тук, за да започнем да работим с почтените хора", започна Петков. И изреди приоритетите, които с Василев са преследвали като министри, и по които смятат да продължат да работят като политици: спиране на корупцията и кражбите; освобождаване на малкия и среден бизнес, за да работи свободно; привличане на високотехнологични инвестиции; по-справедливо разпределение на "цялото това благоденствие".

А Василев обясни, както направи Петков при сдаването на поста си преди дни, че идейната им визия ще заеме междинно място между лявото и дясното. "При нас има един баланс. Ние не искаме да вземаме дългове, намалихме бюджетния дефицит, доколкото е възможно, но също така не вярваме, че намаляването на бюджетния дефицит и на данъците трябва да е самоцел. Вярваме, че тези пари, които българските работници и фирми изработват и дават на държавата, трябва да се използват ефективно и те трябва да подпомогнат така, че всички да имат равен старт - достъп до образование, здравеопазване, инфраструктура, услуги, което е една по-балансирана позиция", изтъкна той.

С неохота в политиката

От думите на Асен Василев излезе, че двамата с колегата му са пристъпили с неохота към политическа кариера, след като им е станало ясно, че редовно правителство няма да се състави и нещата, които с Петков са започнали, няма да бъдат продължени. "В този момент си говорихме с Кирил и казахме: колкото и да сме неподготвени, и да ни е неприятно, явно това е начинът, защото България е парламентарна република и без парламентарно представителство няма как да случи истинска промяна в страната", разказа той.

"Безброй партии ни се обадиха и ни предложиха да станат мандатоносители. Партия МИР не е сред тях. В момента сме в процес на разговори с няколко партии. Вероятно ще ги сложим под формата на коалиция, за да може "Продължаваме промяната" да стане името на обединението. Седем, осем - честно казано, не мога да ги изброя всичките", дообясни Василев объркано, тъй като никой не връчва мандат, за да има нужда от мандатоносител.

Петков дообясни условията, които поставят пред политическите сили, с които преговарят: "Първо, никакви пари не даваме на никой. Второ, не искаме никой да ни напълва никакви листи. Всъщност им казваме: хора, имаме нужда от регистрация. Ако искате да сте част от промяната, повярвайте ни. Ние ще се самофинансираме, не искаме нищо от вас, искаме просто да имаме тази регистрация, за да имаме шанс на следващите избори."

Според бившия икономически министър с работата си двамата с Василев са засегнали много интереси. И предрече: "Тези интереси сега ще се обаждат от сутрин до вечер през следващите 60 дни, за да се опитат да ни спрат. Но не ни е страх."

За бъдещото мнозинство

Петков прогнозира, че следващото Народно събрание ще бъде доминирано от "коалиция на почтените", която ще разполага с над 121 депутати. Кой ще влиза в тази коалиция, това щяло да стане ясно през следващите седмици. По думите му в няколко партии в миналия парламент са открили хора, които харесват - и спомена конкретно Крум Зарков от БСП.

Василев уточни, че в бъдещия парламент са готови да работят с хора, които споделят техните идеи и цели, за да сформират мнозинство. "Как да кажем с кого, като не знаем какво ще се случи на изборите", отклони той журналистическите питания за бъдещите им партньори. Бившият финансов министър отново защити назначения от него шеф на НАП Румен Спецов с думите, че фирмата на данъчния е натрупала дълговете си преди Спецов да стане нейн собственик.

С подкрепа и топлота за държавния глава

"Кандидатът ни за президент е г-н Румен Радев", обяви Василев. Той отрече, че държавният глава е участвал в организирането на "Продължаваме промяната": "Този проект е консултиран с мен, с Кирил и с никой друг."

"Ние много го харесваме", присъедини се и Петков, според когото Радев нито веднъж не им се е намесил по никакъв начин, когато са работили в служебното правителство, а им е предоставил пълна свобода на действие. И повтори, че "по никакъв начин" проектът им не е президентска партия.

За кадрите

Петков описа условията към хората, които ще се присъединят към "Продължаваме промяната": да имат добра кариера извън политиката; да не са били в повече от една партия; да нямат скандали в миналото си; всеки един да подпише договор за почтеност, което конкретно означава да докажат, че нямат скрити пари.

Сред хората от екипа си, които представи Петков, беше Даниел Лорер. Той беше председател на комисията по прозрачност в икономическото министерство по времето на Петков и освен това е съпруг на Виолета Лорер - зам.-министър във финансовото ведомство при Асен Василев. Последният уточни, че доскорошната му заместничка в момента е в процес на напускане на министерството. Сред съмишлениците им също са заместничките на Петков в икономическото ведомство Яна Балникова и Калина Константинова. Сред най-близките им е адвокатът Никола Минчев, който работи в кантората, наета от Петков, за да обслужва Българската банка за развитие (ББР). Ексминистърът на икономиката заяви, че кантората вече няма да работи с банката. Заедно със самите Петков и Василев, изредените хора ще се състезават на изборите за депутатски места.

Накрая Петков припомни, че двамата с Василев преди 14 години са започнали университетски курс със собствено финансиране - всеки е дал по 5000 долара, подбирали студенти по оценки и интервю. Избраните получавали сертификати след края на курса. По оценки на Петков досега 671 човека са минали през програмата - от всяка област в България. Това са групата хора, от които ще черпят кадри за проекта си, като някои от бившите им студенти в момента са в екипа им.

За бъдещето на въглищните мини

Василев беше принуден да се обяснява по парливата тема за закриването на въглищните мини. Такова изискване стои пред България заради ангажиментите ни за намаляване на въглеродните емисии на ЕС. Василев изтъкна, че мините в текущия им вид няма как да продължат да работят. Едно от възможните решения е да се направи газификация на турбините на електрическите централи. С това обаче бившият икономически министър е категорично несъгласен.

"Ще инвестираме милиард и 200 милиона и след 10 години ще сме в същото положение с газовите турбини, както сега сме с турбините на въглища. Вземаме милиард и 200 милиона, палваме им клечката и ги изхвърляме ... За мен е едно огромно престъпление, че ние сме подписали това задължение да намаляваме въглеродните емисии, без да сме си написали домашното и сега трябва да го правим на крак. Говорим с миньорите и с външни експерти, за да намерим решение, което е трайно, и няма след 10 години да ни постави в изходна точка", заяви Василев. И доуточни, че бившият им колега в служебното правителство Атанас Пеканов е лансирал газификацията поради една причина - това е било единственото готово решение.

За политиките

Когато стана въпрос за политиките, които ще преследват, Асен Василев се фокусира върху близка нему тема - данъците. Налозите не бива да се повишават, смята бившият министър, а "просто трябва да съберем това, което трябва да съберем, да сложим контролните механизми и да спрем течовете". "Ако ние си оправим средата, изчистим си държавата, ще можем да се гордеем с България такава, каквато е. Ако искате, помогнете да се случи. Ако не искате, има безброй партии, всеки може да избере", допълни той в по-общ план.

 

ИБГНИ вече очаква разговори за бъдеща коалиция

От коалицията на Мая Манолова, Татяна Дончева и Отровното трио нетърпеливо заявиха готовност за преговори с "Продължаваме промяната" за бъдещото управление на страната. Манолова, която във вълнението си нарече бившите министри "Кирил Асенов", обяви пред медии същия ден, че е налице съвпадение на приоритетите на ИБГНИ с бившите министри, и ги призова да започнат предизборни разговори, заедно с "Демократична България".

"Сега предизвикателството е още преди изборите да заявим какъв е форматът на следваща управленска коалиция, какви са приоритетите и по какъв начин формациите на промяната ще си взаимодействаме, за да знаят хората, че това, което се случи в 46-ия парламент, няма да се повтори като лош сън в 47-ия. С появата на формацията на Кирил и Асен е ясно, че това няма да се случи. Напротив, ще има стабилно, устойчиво мнозинство, което ще е способно да излъчи управление, да направи мнозинство на почтените", коментира въодушевено бившата социалистка. Но призна, че засега ИБГНИ не е била търсена.

 

Пожелаваме успех на Кирил Петков и Асен Василев. Голяма част от тяхната програма се припокрива с нашите приоритети.

Posted by Мая Манолова on Sunday, September 19, 2021

 

Още

Юмрукът на Радев вече помага на ГЕРБ

12.08.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

909
Илияна Йотова: Президентът има "вина" за Кирил Петков

12.08.2022

7890
Кабинет след кабинет – мина върху мина