Quantcast
Манолова ще заведе иск в Страсбург за подслушванията | СЕГА
facebook
twitter

България

Манолова ще заведе иск в Страсбург за подслушванията

"Това е грандиозно посегателство върху гражданските права", обяви лидерът на "Изправи се БГ!"
1 021
 Илияна Кирилова
Мая Манолова

Колективен иск в Съда по правата на човека в Страсбург за незаконно подслушване на 130 души ще бъде заведен от лидера на "Изправи се БГ!" Мая Манолова. Това заяви тя на пресконференция днес.

Повод за действията й са разкритията, направени по време на работата на парламентарната комисия, която бе сформирана с цел да разследва действията на държавните институции по време на протестите през 2020 г.

"Опасявам се за моето име, но и за хората в "Изправи се БГ!", както и за останалите 130 граждани, които са били подслушвани абсолютно незаконно. Самото класифициране на информацията също е незаконно. След като списъкът с подслушваните лица излезе в публичното пространство, ни се обадиха много хора от протестите - граждани и журналисти, с настояване това грубо показване на техните права да бъде разобличено и наказано. Спецпрокуратурата е поискала от Спецсъда да бъдат подслушвани с абсурдното обвинение за организирана престъпна група за преврат, метеж, въоръжено въстание. Спецпрокуратурата извършва възмутително, безобразно действие, да твърди, че хора, които участват в граждански протести, извършват преврат", коментира Манолова. Тя призова всеки, който е бил подслушван да се присъедини към иска.

"Това е грандиозно посегателство върху гражданските права, скандал с международно измерение. На мен не ми е известно да има друга европейска държава, която уж по законен начин да подслушва само заради поискана оставка на правителството. Това грехът на тези хора - че поискаха оставката на Борисов. Още днес може да поискаме от Спецпрокуратурата официална информация били ли са подслушвани тези лица или не", допълни Манолова.

Още

Адвокат, подслушван заради клиент, осъди България

16.11.2021

2773
Съдът отмени двойното броене на резултатите от изборите

04.11.2021

Обновена

5659
ИБГНИ приветства бивши партньори на Нинова и Бареков

28.09.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3298