Quantcast
ГЕРБ: Шефът на НАП е продал фирмата си, знаейки, че е длъжник | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

ГЕРБ: Шефът на НАП е продал фирмата си, знаейки, че е длъжник

2 578
 БГНЕС
Румен Спецов

Шефът на НАП Румен Спецов е продал фирмата си "Гранекс трейдър", знаейки, че дължи 1,5 млн. лв. на хазната. Това обяви Христо Гаджев от ГЕРБ на специален брифинг, на който показа дългоочаквания отговор от бившия служебен финансов министър Асен Василев кога Спецов е получил доклада от направената ревизия на фирмата.

"С едно изречение Василев казва: Г-н Румен Спецов на 17 март 2016 г. е получил и подписал ревизионния доклад", показа писмото Гаджев.

Датата за връчване на ревизионния доклад е важна, защото показва дали Спецов, когато е продавал фирмата си на 7 април 2016 г., е бил в течение с констатациите от проверката на данъчните.

Както стана вече известно, на 17 юни 2016 г. - 70 дни след продажбата на "Гранекс трейдър", новият собственик, който е малоимотно и неоткриваемо лице, получава ревизионен акт за дължими 1.2 млн. лв. Парите не са изплатени на хазната и до днес.

Преди месец пред 46-тото Народно събрание финансовият министър Асен Василев не можа да каже кога и на кого е връчен ревизионният доклад, който предхожда ревизионния акт. Тогава Василев обяви, че проверката обхваща дейността на фирмата в периода 2014-2015 г. преди Спецов да се сдобие с нея.  Година по-късно Спецов я препродал, защото не получил банков кредит. "Фирмата не е имала активна икономическа дейност", каза тогава Василев.

От ГЕРБ твърдят, че са получили отговора от доскорошния финансов министър в сряда в 18:15 ч., т.е. след като вече е напуснал поста.

"В различни свои интервюта Асен Василев казваше, че ако това се окаже вярно, той ще уволни Спецов. Очевидно е знаел, но е изчаквал вече да не бъде служебен министър, за да каже истината. Все пак истината излезе наяве", коментира Христо Гаджев. 

"Асен Василев прехвърли горещия картоф на Румен Радев в 18:15 ч. след края на парламента и края на неговия личен мандат. Асен Василев и Румен Радев съзнателно са прикривали това, че г-н Спецов е ощетил държавната хазна“, коментира и Александър Ненков от ГЕРБ.

Според ГЕРБ основният въпрос е дали Румен Радев с новото служебно правителство ще продължи да държи на Спецов като шеф на НАП.

"Не съм в течение с пресконференцията на ГЕРБ. Нашите намерения са да продължим да работим с г-н Спецов", заяви новият служебен финансов министър Валери Белчев.

Още по темата

 

Още

Асен Василев обясни как ще растат максималните осигуровки

02.12.2021

3057
Радев засега ще държи юмрука си в джоба

01.12.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3294
Спецов: Разследваме укриването на данъци от руска петролна фирма

27.11.2021

Обновена

4206