Медия без
политическа реклама

Само три смени в новия служебен кабинет

Президентът не спомена в словото си липсващите Кирил Петков и Асен Василев

16 Септ. 2021Обновена
Президентът представя новия служебен кабинет

Президентът представя новия служебен кабинет

Posted by bTV Новините on Wednesday, September 15, 2021

"Може да погледнем с удоволетворение към месеците, през които носехте отговорност за управлението на България". Така президентът  Радев се обърна към служебния премиер Стефан Янев при представянето на новия състав на служебния кабинет. Новото служебно правителство положи клетва на официална церемония на "Дондуков" 2.

"За първи път в историята на страната едно служебно правителство наследява друго служебно правителство. За първи път служебно правителство актуализира държавен бюджет и в същото време трябва да изработи бюджета за следващата година в условията на криза", посочи президентът.

Преди това държавният глава отличи изпълнените от служебните министри задачи: "През този период проведохте честни избори, намалявайки драстично купения и недейстителния вот. Правителството разкри тежкото наследство на олигархичния модел на управление на държавата, разрухата в социалната система, беззаконието в големите инфраструктурни проекти. Сезира прокуратурата. Противопостави се на модела на завладяната държава. Прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишната власт и задвижи контролните системи на държавата."

Радев поздрави служебния кабинет за постигнатия "рекорден икономически растеж, рекорден ръст на приходите и ниската безработица", както и за преизчислението на пенсиите "след 15 години политическо безхаберие" и усъвършенствания План за възстановяване и устойчивост, който вече бил готов за предаване в Брюксел. Той не видя никакви пропуски в работата и посочи като успехи постигнатото в сектори, в които има сериозни проблеми. Така на фона на огромни проблеми в сектор енергетика и рекордни цени на електроенергията за бизнеса Радев твърди, че правителството му е овладяло кризата. Президентът оправда с предходния кабинет и хаоса в пътното строителство, макар че и служебният кабинет има заслуга за това, тъй като предложи скандално и неработещо решение за изплащане на незаконно наддоговорени дейности. Радев не призна никаква заслуга на парламента по актуализацията на бюджета и придобивките в социалната сфера и пенсиите. Той подмина изцяло темата за бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, които се захващат с партийно строителство, а бяха звездите на правителството.

Радев изрази съжаление, че политическата класа не е възприела модела на служебния кабинет и посланието на обществото  и Народното събрание не успя да излъчи редовно правителство в условията на криза.

 

Днес в "Държавен вестник" бяха публикувани имената на новите служебни министри. Указът на президента за новото служебно правителство влиза в сила от днес, 16 септември. На практика промените в новото служебно правителство са само три - отиват си министрите на икономиката Кирил Петков и на финансите Асен Василев, както и транспортният министър Георги Тодоров. Очаква се Петков и Василев да обявят, че влизат в политиката със собствен проект. Прави впечатление, че образователният министър Николай Денков, за когото се очакваше да се присъедини към тях, запазва поста си.

В икономиката на мястото на Кирил Петков министър стана досегашната му заместничка Даниела Везиева. Тя бе зам.-министър на икономиката и във второто правителство на Бойко Борисов като представител на Реформаторския блок. Завършила е финанси и кредит в Стопанска академия "Д.А.Ценов" - Свищов. Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по проекти, свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление от 2003 г. От 2007 г. до 2014 г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища. Преди да заеме длъжността на заместник-министър на икономиката във второто правителство на Борисов е работила като началник отдел "Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване" в Регионален инспекторат по образование в Русе.

Като министър на финансите на мястото на Асен Василев пък Радев назначи Валери Белчев. Той бе начело на Фонда на фондовете във второто правителство на Бойко Борисов. Белчев е с 15-годишен опит във финансовия сектор, работил е в редица водещи търговски банки - „Ейч Ес Би Си“ (CCF HSBC), „Креди Агрикол Индосюез“ (Credit Agricole Indosuez), „Фортис Банк“ (Fortis Bank) и „Сосиете Женерал“ (Societe Generale), в периода от 2000 до 2006 г. През 2007 г.  основава стратегическо партньорство с „Ротшилд и Сие“ (Rothschild&Cie) и става негов изключителен партньор в България до 2013 г. През 2009 г. е бил нещатен сътрудник на Комисията по икономическа политика в Народното събрание. През 2014 г. се присъединява към Българската банка за развитие, където е началник на отдел „Бизнес развитие“. Белчев притежава магистърска степен по публична администрация от Harvard University, която надгражда магистърската му степен по финансови и банкови техники от Université Paris 2 Panthéon-Assas и магистърската му степен по международни икономически отношения от УНСС, София.

Новият транспортен министър Христо Алексиев в момента е председател на управителния съвет на НКЖИ. Той вече веднъж бе служебен министър на транспорта в първия кабинет, назначен от Радев през 2017 г. На 12 юли тази година лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов го номинира за министър на транспорта в първия си неуспешен вариант за правителство с премиер Николай Василев. Алексиев е смятан за един от най-добрите специалисти по жп транспорт у нас. Има магистърска степен по „Международни икономически отношения“ от УНСС, както и международни сертификати за управление на проекти.

Ето състава на новия кабинет
Стефан Янев - министър-председател
Гълъб Донев - заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика;
Бойко Рашков - заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи;
Атанас Пеканов - заместник министър-председател по управление на европейските средства;
Валери Белчев - министър на финансите;
Георги Панайотов - министър на отбраната;
Стойчо Кацаров - министър на здравеопазването;
Виолета Комитова - министър на регионалното развитие и благоустройството;
Николай Денков - министър на образованието и науката;
Светлан Стоев - министър на външните работи;
Янаки Стоилов - министър на правосъдието;
Велислав Минеков - министър на културата;
Асен Личев - министър на околната среда и водите;
Христо Бозуков - министър на земеделието, храните и горите;
Христо Алексиев - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;
Даниела Везиева - министър на икономиката; 
Андрей Живков - министър на енергетиката;
Стела Балтова - министър на туризма;
Андрей Кузманов - министър на младежта и спорта.

 

Ключови думи:

Янев, служебен кабинет

Още по темата