Медия без
политическа реклама

27 000 нелегални мигранти са атакували България само за 8 месеца

27 000 нелегални мигранти са атакували България само за 8 месеца

Шефът на Фронтекс дойде спешно у нас, за да огледа морската и българо-турската граница

15 Септ. 2021
МВР
Шефът на Фронтекс Фабрис Лежери (вдясно)

МВР обяви изненадващо, че само за 8 месеца са регистрирани 27 000 опита за нелегално влизане в България. Това стана по време на работното посещение на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс Фабрис Лежери у нас.

Той дойде спешно в България само за един ден, за да огледа морската граница и границата с Турция. В рамките на работното посещение в Бургас Фабрис Лежери проведе среща със зам. министъра на вътрешните работи Венцислав Катинов, който е заявил, че ще "разчитаме на подкрепата на Фронтекс, особено в условията на динамична миграционна обстановка".

В официално съобщение на МВР е обявено, че е отчетеното рязко увеличение на миграционния натиск - около 6 пъти повече в сравнение с 2020 г., но към момента това се изразявало предимно в предотвратени опити за преминаване на границата. Регистрирани са около 27 хил. опита за преминаване на границата от началото на годината. 64% от миграционния натиск е съсредоточен по българо-турската граница, което я прави най-натоварената, твърди още вътрешното министерство.

"Анализът показвал, че се очаква засилването на миграционния натиск да продължи. В отговор предприехме превантивни действия – укрепване на капацитета за граничен контрол с допълнителни служители и техника, координирана работа на всички структури и обмен на информация с готовност за бърза реакция, увеличаване на капацитета за настаняване на нелегално пребиваващи. Поддържаме и редовен контакт - и на политическо, и на оперативно ниво, за обсъждане на мерките за охрана на границата с турската страна", е заявил Катинов пред шефа на Фронтекс.

 

 

 

Правителственият Съвет по сигурност изненадващо обяви, че в последните дни се наблюдава спад на мигрантския натиск.

 

Още по темата