Quantcast

Медия без
политическа реклама

Парламентът остави Гешев без бюрото по защита

"Съдейки по писъците, явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов", обяви Николай Хаджигенов

15 Септ. 2021ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
Служители на Бюрото по защита в действие.

Парламентът прие окончателно прехвърлянето на Бюрото по защита от главния прокурор към Министерството на правосъдието. Срещу тази реформа бяха единствено от ДПС и ГЕРБ, които дори в част от времето не участваха в гласуването, явно за да поставят кворума в риск.

"Местите от едната стая в другата и смятате, че това е реформа. Ако утре Гешев стане правосъден министър, сигурно ще искате да преместим бюрото в прокуратурата. Така не се прави реформа, така се правят глупости", изказа се Тома Биков (ГЕРБ) след окончателното приемане на проекта.

Първи думата по законопроекта взе Хамид Хамид (ДПС), който се включи още при обсъждането на заглавието на закона. Той обяви, че законът трябва да се казва за осветяване на някои защитени свидетели. Според Хамид целта на промените е свидетелите да бъдат осветени и отстреляни в интерес на олигарсите. Той обвини, че за част от депутатите този закон е "просто бизнес" и тези депутати "още днес следобед ще си броят хонорарите".

За друга част проектът бил само пиар, а за останалите - една мръсна поръчка срещу бюрото. "То не е на главния прокурор, на прокуратурата или на съда. То е на правосъдната система", разпали се Хамид, но не стана ясно защо под ръководството на министъра на правосъдието защитените свидетели са в опасност.

Представителите на ГЕРБ не бяха толкова разпалени, колкото Хамид. Но и Анна Александрова и Александър Ненков обявиха, че съдебна реформа не може да бъде направена за 2 месеца и без мнозинство.

Двете партии избраха и тактиката да не гласуват, явно с идея кворумът да бъде поставен в риск. Така от регистрирани 141 депутати, гласуваха малко над 121.

Драмата с преторианската гвардия на Гешев е към своя финал. Коалицията Гешев в парламента се гърчи и в безпомощността си...

Posted by Ивайло Мирчев on Wednesday, September 15, 2021

За преместването на бюрото се изказаха от останалите политически партии, които внесоха проектозаконите за реформата - ИТН, ДБ, ИБГНИ

Желанието на главния прокурор да създаде военизирана структура за участие в безредици накара хората да излязат по улиците, обяви Радостин Василев (ИТН). "Това не е реформа, но това е пресечна линия, която ще постави ясна граница в следващото НС с кои може да се прави съдебна реформа и кои искат да пазят статуквото", обяви Василев.

"Докато течеше дебатът за Бюрото по защита в правната комисия, главният прокурор си чатеше с "Pi ar Sevi Boiko". Това ли е независимостта на главния прокурор, която гарантира защитата на свидетелите", попита Атанас Славов (ДБ).

Цветан Енчев (ДПС) смята, че целта е била да бъде показано, че не е ли избран от правилните хора, главният прокурор няма да живее спокойно. И всички законопроекти, свързани със съдебната власт, са били наказателна акция срещу Гешев.

"Голата истина е, че част от депутатите се опитват да запазят това странно бюро и този странен главен прокурор. Мен ме е срам да стоя с част от вас в пленарната зала. ГЕРБ и ДПС, вие сте срам. И сега ще изляза от тук", включи се и Филип Станев (ИТН).

"Съдейки по писъците, явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов", репликира и Николай Хаджигенов (ИБГНИ).

По настояване на Атанас Атанасов (ДБ) дебатът по заглавието на закона беше прекратен. Атанасов обясни, че мястото на тази дискусия е била на първо четене и с многото реплики сега само се губи време. И гласуването на текстовете обаче не спести разправиите в залата.

Така например, след като Мая Манолова (ИБГНИ) защити отнемането на бюрото от Гешев, се включи Десислава Атанасова (ГЕРБ). "Не знам как да нарека Вашето изказване - амнезия, политическа шизофрения или гьонсурат", обърна се Атанасова към Манолова. И й припомни как Манолова, като част от БСП, е гласувала в подкрепа на прехвърлянето на бюрото от Министерството на правосъдието към главния прокурор.

"Пропускате промени във функциите на това бюро. От бюро, което трябва да защитава застрашени свидетели, се превръща в паравоенна структура, която предимно защитава главния прокурор. Законодателството трябва да се променя съобразно очакванията и грешките трябва да бъдат поправяни. Бюрото се превърна в инструмент за саморазправа и натиск. Един орган, който пренебрегва разделението на властите", отговори й Манолова.

Бюрото по защита на свидетели преминава от главния прокурор към Министерството на правосъдието, реши днес на първо четене Народното събрание, предаде БНР.

 

Националната сигурност безспорно изисква опазване живота и здравето на хората, които заемат най-високите длъжности в държавата, като президент, премиер, председател на Народното събрание, главен прокурор и други.

 

Още по темата