Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българи и румънци спасиха летните курорти

14 Септ. 2021
Илияна Кирилова

Български и румънски туристи са причина това лято туристическият бранш да се радва на по-добри резултати след огромния спад, отчетен през 2020 г. - първата година в пандемията. Нещо повече, туристите от България и Румъния дори са повече отпреди пандемията, показват данните на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), предоставени от Министерството на туризма. 

Общият брой на туристите в местата за настаняване е 3,7 млн. в периода май-август, което е ръст от 70% в сравнение с 2020 г., показват данните на ЕСТИ. От тях над 2,3 млн. са българи - с 50% ръст, а чуждестранните туристи са близо 1,4 млн. - двойно повече от 2020 г.

Ограничените възможности за пътуване в чужбина поради пандемията са причина българите да предпочетат за второ поредно лято родното море, планини и спа-курорти. Големите намаления, които преложиха някои хотели и сериозната подготовка на туристическия бранш също са привлекли повече българи, твърдят от Министерството на туризма.

Според статистиката това лято българските туристи по родните курорти са повече, отколкото преди пандемията. В периода май-август 2019 г. броят им е бил 1,7 млн. От Министерство на туризма все пак посочват, че статистиката за 2019 г. е отчитала само местата за настаняване с 10 и повече легла. Т.е. не са включени голяма част от къщите за гости, които сега в условията на коронавируса са по-предпочитани за отсядане.

От чуждестранните туристи най-многобройни са румънците - 580 хил. или два пъти повече от миналото лято. Ръстът им е обясним с близостта и общата граница, което улеснява пътуването със собствен транспорт. Преди пандемията гостите от северната ни съседка са били 462 хил. За разлика от предишни години румънските туристи това лято са почивали не само по Северното Черноморие, но и в Слънчев бряг и курортните градчета в община Несебър. Сериозен е и ръстът на посещенията на румънци с цел културен туризъм - в община Велико Търново над 7500 румънци са отсядали това лято - три пъти повече от миналата година. 

Полските туристи се нареждат на второ място сред чуждастранните гости това лято - 120 хил. Миналата година те почти липсваха по нашето Черноморие. След тях са германските туристи - 105 хил., което е с 60% повече от миналата година, но далеч от броя им преди пандемията - над 330 хиляди. Сред по-многобройните туристи са украинците - 86 хил. и чехите - 79 хил.

За втора поредна година липсват традиционните туристи от Великобритания, Русия, Израел, скандинавските страни. Това лято хотелиери, ресторантьори и търговци в курортите се оплакаха от "бедни" туристи, които харчат далеч по-малко от по-богатите англичани, руснаци и др.

За летния сезон през 2022 г. очакванията на Министерството на туризма са да се запази без промяна туристопотока от България, Румъния, Полша, Чехия и Украйна. Възстановяването на пазари като Великобритания, Русия и Израел си остава неясно и голямо предизвикателство. Не се очаква нивото от 2019 г., когато в страната ни в периода май-август са почивали 4.3 млн. летовници, да бъде достигнато преди 2024 г., особено за организирания туризъм от чужбина.

Ключови думи:

туризъм, лято, 2021, ЕСТИ

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?