Медия без
политическа реклама

Украйна ще избира на кого да предаде Брендо

Българската прокуратура не се ангажира с прогнози кога украинските власти ще отговорят на искането за екстрадиция

13 Септ. 2021

Властите в Украйна ще решат на кого да предадат осъдения в три държави за наркотрафик Евелин Банев-Брендо. „Логиката е като български гражданин той да бъде предаден на България, разбира се, да си изтърпи присъдата. Тъй като обаче тук има колизия с други две присъди, това е въпрос, който ще се реши от украинския съдебен орган по тяхното законодателство", съобщи за БНР заместник-градският прокурор на София Иво Илиев.

От прокуратурата не се ангажираха с прогноза кога украинските власти ще отговорят на искането Евелин Банев да бъде върнат в България, за да изтърпи шестгодишната си присъда. За ареста му край Киев беше съобщено в петък, но държавното обвинение е било уведомено за това три дни по-рано, каза прокурор Илиев.

Молбата за екстрадиция вече е изпратена, но претенции към Банев имат Италия, където той е осъден на 20 години затвор, и Румъния, откъдето го искат, за да изтърпи десетгодишна ефективна присъда. В случая наистина има конкуренция на основания за предаване на лицето и може би това ще бъде изпитание и по-скоро тест по какъв начин ще се действа, защото може би ще се наложи някаква практика, смята прокурор Илиев. "Ние такъв случай доколкото ми е известно, нямаме при нас“, добави още той. 

Издирваният Евелин Банев-Брендо е задържан в Украйна. Официалното съобщение от украинската полиция сочи, че е задържан български гражданин, който има присъди в България и Румъния за наркотрафик, предава БНР.

"Сега" припомня, че българският гражданин Евелин Банев-Брендо беше задържан в петък край Киев, където се е укривал с чужди документи. Заедно с него са били задържани и още няколко души, които също са с криминални прояви. При ареста му е открит иникален златен Iphone с гравирания лик на руския президент Владимир Путин и герба на Русия. Телефонът е пуснат в продажба преди 4 години на цена от над 3000 долара. Изработени са само 99 бройки, като на гърба на телефона има и надпис "Supremo Tre Volte" ("Три пъти превъзходен" - заради трите мандата на Путин като държавен глава).

56-годишният Банев има влязла в сила присъда 6-годишна присъда от април 2018 г. Той е признат за виновен, че от октомври 2002 г. до май 2005 г. е участвал в организирана престъпна група за пране на пари от незаконен трафик на наркотици. "Осъденият Евелин Банев действал заедно със Симо Карайчев и Константин Дишлиев (починал). Групата действала на територията на България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, САЩ, Швейцария и Австрия. Финансовите операции включвали внасяне в брой и нареждания за преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в чужбина към България за кредитиране на дейността на акционерното дружество "П.Ф.Ю." – София", припомня прокуратурата.

Уникален златен Iphone с гравирания лик на руския президент Владимир Путин и герба на Русия е открит от украинската полиция при ареста на Евелин Банев-Брендо в столицата Киев, съобщават украинските медии "Вечерен Киев" и "Главком", цитирани от Dir. bg.

 

Още по темата