Медия без
политическа реклама

Тегленето на пари от банкомат става все по-скъпа услуга

Банки въвеждат нови такси - вече облагат и съобщения по Viber

13 Септ. 2021МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова

Банките продължават да вдигат таксите си за обслужване на граждани и фирми, при това на най-ползваните услуги.

От началото на септември Банка ДСК въведе нова тарифа при теглене от банкомат. Ако парите се теглят от AТМ-устройство на ДСК, таксата вече е 0,15% от сумата, но не по-малко от 0,30 лв. При теглене от банкомат на друга банка услугата струва 0,20% от изтеглената сума, но не по-малко от 1,50 лв. Досега таксите бяха фиксирани - 0,30 лв. за теглене от банкомати на банката и 1,50 лв. за други банкомати.

"Посочените промени на практика ще се отразят на стойността на прилаганата такса при теглене на суми от АТМ, както следва: над 200 лв. от АТМ на Банка ДСК и над 750 лв. от АТМ на други банки в България и чужбина", уточняват от банката.

ДСК бе една от първите банки, които по време на извънредното положение миналата пролет заради ковид-пандемията увеличиха лимита за еднократно теглене на пари до 1000 лв. Идеята бе да се спести на хората по-често разкарване до банкоматите. Година и половина по-късно финансовата институция е отчела, че от този жест не печели достатъчно, затова и завишава таксата за по-големите суми.

Най-вероятно скоро и други финансови институции ще последват този пример. Само преди три-четири години тегленето на пари от банкомат бе безплатна услуга, дори и ако АТМ-устройството не е на банката издател на дебитната карта.

Плащанията с дебитна карта на ПОС терминал остават без такси, като тенденцията е делът на този начин на разплащане да се увеличава за сметка на тегленето на суми в брой от банкомат. Българинът обаче все още предпочита да изтегли заплатата си или други постъпления по картата си и така да разполага с наличните финансови средства. 

Някои банки въвеждат и съвсем нови такси. Пощенска банка например е обявила, че 5 октомври вече ще таксува и съобщения по Viber за касови операции. Цената на тази услуга ще е 0.12 лв. за съобщение. Досега с подобна такса се облагаха само SMS-ите.

Освен това Пощенска въвежда такса и за откриване на сметка към взаимен фонд, плюс месечно обслужване от 2.50 лв. Пощенска е една от банките, които преустановиха откриването и поддържането на депозити, като за алтернатива на спестяванията на клиентите си предлагат именно взаимни фондове.

Ключови думи:

банки, такси, дебитни карти

Още по темата