Медия без
политическа реклама

Съдът насрочи конгрес на БФС по волята на Бербатов

Датата на предсрочния форум е 12 октомври, но от футболния съюз отказаха да се съобразят и обявиха, че съдът се намесва в управлението на организацията

08 Септ. 2021Обновена
СПОРТАЛ
Президентът на БФС Борислав Михайлов и заместникът му Атанас Фурнаджиев (вдясно) ще бъдат принудени да се съобразят с решението на съда.

Димитър Бербатов и екипа му надделяха в спора с БФС за организиране на предсрочен конгрес и такъв ще трябва да се проведе на 12 октомври. Софийски градски съд разгледа жалба от страна на Бербатов, в която бе изложено, че подписката за свикване на предсрочен конгрес е изрядна и включва задължителните подписи на поне 1/3 от клубовете - членове на БФС. 

На заседание на Изпълкома на 19 август искането за конгрес бе отхвърлено, с обяснението, че част от подписката не съответства на наредбата. Тогава бе насрочен редовен конгрес за 18 март 2022 г.

Изпълкомът на БФС отхвърли на днешното си заседание и второто искане за предсрочен конгрес, внесено този път от екипа на Димитър Бербатов.

 

Съдът обаче счете, че всичко е изрядно. Решението е окончателно и не може да бъде обжалвано. То гласи, че конгресът трябва да се проведе на 12 октомври от 10:00 часа в зала 1 на НДК. На него ще бъде спазен упоменатият в подписката дневен ред, който включва и избор на нов президент на БФС с 4-годишен мандат.

Това е втори административен успех на екипа на Бербатов, след като на 25 август Агенцията по вписванията отказа да зачете решенията от въпросния Изпълком, откривайки нарушения в наредбата и начина на свикване на заседанието.

Решенията от последното заседание на Изпълкома на БФС, включително и свикването на конгрес за 18 март 2022 г. са нелегитимни. Това реши днес Агенцията по вписванията (АП), откъдето отказаха да впишат въпросните решения.

 

След като стана ясно днешното решение, Димитър Бербатов коментира пред bTV: "Съдът се произнесе по решението на клубовете и конгресът трябва да бъде свикан. Не може да бъде обжалвано. Датата е 12 октомври. Доволен съм, че съдът направи нужното и доказа, че сме си свършили работата по законен път. БФС отхвърли тази декларация, което беше напълно неправилно. Ние сме щастливи, защото клубовете искаха точно това. Вече на този конгрес клубовете трябва да гласуват за този, когото мислят, че трябва да ги представлява. Ако те са ОК със сегашното управление, гласуват си пак за него. Ако искат промяна - гласуват за този, когото си преценят. Информирали сме УЕФА и ФИФА за това решение, което те също очакваха. Оттук нататък БФС трябва да го организира. Ако откажат да го направят, ще си го организираме ние. Надявам се за конгреса УЕФА да изпрати делегати, които да наблюдават как се провежда. Той трябва да се проведе както при УЕФА - по чист, ясен и прозрачен начин. Ние ще се борим за това!".

БФС реагира веднага и свика заседание на Изпълкома. На него бе взето становище, че съдът се намесва в делата на футболния съюз. След заседанието от БФС излязоха със следното съобщение:

"На свое заседание на 19.08.2021 г. Изпълнителният комитет по категоричен начин заяви желанието си да бъде организирано редовно общо събрание (конгрес) на 18 март 2022 г. като единствен начин футболът ни да не падне жертва на сложни юридически хватки и да не изпадне в опасна безтегловност. Днес, на редовно свое заседание, с покана към всички свои членове, ИК потвърди насрочване на редовен конгрес на 18.03.2022 г., със законосъобразен дневен ред и мандатност на новоизбраното ръководство.

БФС намира за парадоксално, че с днешна дата СГС взема формални решения, с които пряко се намесва в самоуправлението на най-голямата спортна федерация в България. Буди интерес и фактът, че искането на подписалите се клубове, членове на БФС, внесено от инициативен комитет до съда, е за конгрес на 21.09.2021 г., а СГС насрочва датата 12.10.2021 г.

Подобно действие поставя както БФС, така и клубовете-членове на съюза, в  изключително затруднено положение, а спорната легитимност на подобен акт би създала ситуация на крайна нестабилност в българския футбол."

На заседанието този път присъства Петър Величков, който от пролетта е член на екипа на Бербатов. Той бе игнориран за предишни заседания, но този път получи покана. Явно това е било само за спазване на протокола, защото Величков първоначално не бе допуснат от охраната на сградата на БФС. След като той все пак влезе, охранителите се опитаха да го изгонят. В крайна сметка Величков влезе на заседанието, а след него заяви: "Чисто от юридическа гледна точка може да има два конгреса. Не е проблем да ги има и двата. Съдът би трябвало да се е произнесъл и според устава и закона БФС трябва да го организира. Ако не го организира, вероятно клубовете ще се организират сами. Това препотвърждаване идва от факта, че предното заседание не бе легитимно свикано. Необходимо беше моето присъствие (б.ред. - на Изпълкома), за да бъде свикан този Конгрес, който този Изпълком иска да свика на 18 март. Аз гласувах против именно поради тази причина, защото вече има свикан Конгрес и той трябва да се проведе на 12 октомври. Според мен ще се проведе този, който е насрочен вече. За другия има решение на Изпълкома, вероятно ще бъде насрочен. Този Конгрес ще се проведе, той има съответен дневен ред.  Това решение на съда узаконява волята на повече от 1/3 от футболните клубове, които искаха да има Конгрес на БФС, но до този момент се търсеха причини такъв да не бъде свикан."

Още по темата