Quantcast
ИБГНИ отрече да се люспи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ИБГНИ отрече да се люспи

Напусналата „Волт” не била част от коалицията
Обновена
9 037
 БГНЕС
Коалицията събра много различни хора, някои от които вече търсят други пътища.

Партия "Волт" никога не е била част от коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" /ИБГНИ/, нито от парламентарната група. Това съобщиха от Изправи се.БГ във връзка с публикациите за "напускане" на партия "Волт" от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Те отбелязват, че регистрацията на коалицията за изборите за 46-то Народно събрание в ЦИК може да се види на сайта на комисията и допълват, че съставът на ИБГНИ включва партиите ДБГ, ЕНП и "Движение 21" като мандатоносители на гражданските организации "Изправи се.БГ" с председател Мая Манолова и "Отровното трио" /понастоящем сдружение с нестопанска цел "Ние идваме"/ на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. За изборите за 45-то Народно събрание цитираната партия също не е била част от коалицията.

Определяме публикациите, внушаващи "разпад на коалицията", за манипулативни и неотговарящи на истината, посочват още от ИБГНИ и допълват, че оторизирани да говорят от името на парламентарната група и "Изправи се БГ! Ние идваме!" са само Мая Манолова и Николай Хаджигенов.

По-рано днес партия "Волт" съобщ, че е решила да оттегли подкрепата си за коалицията.

Първоначално „Волт” се оглавяваше от Настимир Ананиев – бивш депутат от ДБГ и Реформаторския блок. На 29 май обаче партията е провела конгрес, който е избрал ново ръководство с двама съпредседатели – Венцислава Любенова и Симеон Трулев.

„Направихме анализ на взаимоотношенията в коалицията и заявките, с които се събрахме преди 9 месеца и установихме, че има много разминавания и голяма част от хората, с които стартирахме този проект вече ги няма. Текущите участници и ръководство на коалицията са се капсулирали в един затворен кръг и забравят очакванията на протестиращите, които ни събраха”, коментира Венцислава Любенова, цитирана от партийния пресцентър.

„Нашите членове и симпатизанти очакваха редовно правителство и по-адекватно поведение в Народното събрание на коалицията, която подкрепяхме. Последните дни се удари дъното – всеки дърпа в своята посока. Има хора от „Изправи се! Ние идваме!", с които бихме продължили да работим, но не и в този формат”, допълва другият съпредседател – Симеон Трулев.

От „Волт” заявяват, че ще участват на парламентарните избори през ноември – независимо дали със собствена регистрация или в коалиционна форма.

Междувременно стана ясно, че Николай Хаджигенов е избран за председател на сдружението "Ние идваме". От съобщение става ясно, че сдружението е било учредено на 2 септември и, че в "основата му са хора от протестите, научните среди и бизнеса, сред които Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Мария Капон, Антонела Понева, Биляна Алабачка - мениджър в голяма международна компания, Огнян Спасов - председател на Стопанската камара във Варна, Антоанета Бойчева, Теодор Ангелов, Георги Табаков - председател на Български икономически форум, Асен Атанасов - бивш ректор на ТУ-Варна, Виктор Лилов и други". 
"Предприемаме действие, което закъсня с една година, но си даваме сметка, че без този ход и събиране на хората, които желаят промяна, трудно ще продължим напред в постигане на общите ни цели. Сега вече "Ние идваме!", е заявил по време на учредяването избраният за председател Николай Хаджигенов, цитиран в съобщението на сдружението.

Още

Размирици и грубости белязаха първия ден от дебата за Изборния кодекс

24.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

4509
Властта отрече външна намеса в машинния вот

27.10.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

758
Няма политик с интерес да направи правителство

17.10.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2692