Медия без
политическа реклама

ИБГНИ отрече да се люспи

Напусналата „Волт” не била част от коалицията

07 Септ. 2021Обновена
БГНЕС
Коалицията събра много различни хора, някои от които вече търсят други пътища.

Партия "Волт" никога не е била част от коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" /ИБГНИ/, нито от парламентарната група. Това съобщиха от Изправи се.БГ във връзка с публикациите за "напускане" на партия "Волт" от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Те отбелязват, че регистрацията на коалицията за изборите за 46-то Народно събрание в ЦИК може да се види на сайта на комисията и допълват, че съставът на ИБГНИ включва партиите ДБГ, ЕНП и "Движение 21" като мандатоносители на гражданските организации "Изправи се.БГ" с председател Мая Манолова и "Отровното трио" /понастоящем сдружение с нестопанска цел "Ние идваме"/ на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. За изборите за 45-то Народно събрание цитираната партия също не е била част от коалицията.

Определяме публикациите, внушаващи "разпад на коалицията", за манипулативни и неотговарящи на истината, посочват още от ИБГНИ и допълват, че оторизирани да говорят от името на парламентарната група и "Изправи се БГ! Ние идваме!" са само Мая Манолова и Николай Хаджигенов.

По-рано днес партия "Волт" съобщ, че е решила да оттегли подкрепата си за коалицията.

Първоначално „Волт” се оглавяваше от Настимир Ананиев – бивш депутат от ДБГ и Реформаторския блок. На 29 май обаче партията е провела конгрес, който е избрал ново ръководство с двама съпредседатели – Венцислава Любенова и Симеон Трулев.

„Направихме анализ на взаимоотношенията в коалицията и заявките, с които се събрахме преди 9 месеца и установихме, че има много разминавания и голяма част от хората, с които стартирахме този проект вече ги няма. Текущите участници и ръководство на коалицията са се капсулирали в един затворен кръг и забравят очакванията на протестиращите, които ни събраха”, коментира Венцислава Любенова, цитирана от партийния пресцентър.

„Нашите членове и симпатизанти очакваха редовно правителство и по-адекватно поведение в Народното събрание на коалицията, която подкрепяхме. Последните дни се удари дъното – всеки дърпа в своята посока. Има хора от „Изправи се! Ние идваме!", с които бихме продължили да работим, но не и в този формат”, допълва другият съпредседател – Симеон Трулев.

От „Волт” заявяват, че ще участват на парламентарните избори през ноември – независимо дали със собствена регистрация или в коалиционна форма.

Междувременно стана ясно, че Николай Хаджигенов е избран за председател на сдружението "Ние идваме". От съобщение става ясно, че сдружението е било учредено на 2 септември и, че в "основата му са хора от протестите, научните среди и бизнеса, сред които Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Мария Капон, Антонела Понева, Биляна Алабачка - мениджър в голяма международна компания, Огнян Спасов - председател на Стопанската камара във Варна, Антоанета Бойчева, Теодор Ангелов, Георги Табаков - председател на Български икономически форум, Асен Атанасов - бивш ректор на ТУ-Варна, Виктор Лилов и други". 
"Предприемаме действие, което закъсня с една година, но си даваме сметка, че без този ход и събиране на хората, които желаят промяна, трудно ще продължим напред в постигане на общите ни цели. Сега вече "Ние идваме!", е заявил по време на учредяването избраният за председател Николай Хаджигенов, цитиран в съобщението на сдружението.

Още по темата