Медия без
политическа реклама

Лукашенко се разправи чрез съда с главните си критици

Мария Колесникова получи 11 години затвор, а Максим Знак - 10 години

06 Септ. 2021Обновена
БелТА/ТАСС
Максим Знак и Мария Колесникова

Минският окръжен съд постанови 11 и 10 години затвор за членовете на Президиума на Координационния съвет на беларуската опозиция Мария Колесникова и Максим Знак, предаде ТАСС.

„За съвкупността от престъпления, чрез частично добавяне на наказания, се определя лишаване от свобода: на Знак - за срок от 10 години с изтърпяване в поправителна колония при строг режим на сигурност, Колесникова - за срок от 11 години със изтърпяване на присъда в поправителна колония при общ режим “, каза съдията, председателстващ процеса.

Съдията постанови, че Знак и Колесникова са признати за виновни в заговор, извършен с цел завземане на властта с противоконституционни средства, за създаване и ръководство на екстремистки организации, а също и за публични призиви за завземане на властта, извършване на различни действия, насочени към причиняване на вреди на националната сигурност на Беларус.

Присъдата може да бъде обжалвана в съдебната колегия по наказателни дела на Върховния съд на Беларус и един от адвокатите на подсъдимите каза, че такова е намерението на защитата. "Тази присъда е незаконосъобразна и неоснователна, не се основава на доказателства. По време на производството нито тяхната вина е потвърдена, нито дори извършването на тези престъпления, за които ги обвиняват“, заяви пред репортери адвокат Евгений Пилченко.

Колесникова бе задържана през нощта на 7 срещу 8 септември миналата година. На 16 септември тя бе обвинена в публичен призив за завземане на държавната власт или насилствено изменение на конституционния ред на Беларус. След това през февруари тази година бяха повдигнати обвинения по още два члена от наказателния кодекс - конспирация за завземане на властта и създаване на екстремистка група.

Знак бе задържан на 9 септември миналата година. Той бе обвинен в призиви за действия, насочени към нанасяне на вреда на националната сигурност. През декември Генералната прокуратура заведе две нови наказателни дела срещу членове на Координационния съвет за създаване и ръководството на екстремистка група, финансиране на нейната дейност и конспирация за завземане на държавната власт. На 10 февруари Знак също бе обвинен по тези членове.

Германия осъди произнесените присъди срещу опозиционните лидери. Говорителка на германското правителство заяви пред репортери, че „правителството в Берлин осъжда неоправданите присъди срещу Мария Колесникова и Максим Знак и използването на правосъдната система за политически репресии в Беларус“.

ГНЕВНА РЕАКЦИЯ

Европейският съюз настоя за незабавното и безусловно освобождаване на Мария Колесникова и Максим Знак. Брюксел очаква да бъдат освободени още 650 лица, които смята за политически затворници, се казва в разпространено днес изявление на говорителя на европейската външнополитическа служба.

"Европейският съюз изразява съжаление за грубото неспазване на правата на човека и на основните свободи от страна на Минск. Брюксел изисква незабавно и безусловно освобождаване на всички политически затворници в Беларус, чиято численост достига 650 души, включително Мария Колесникова и Максим Знак, както и журналисти и всички онези, които се оказаха зад решетките, защото са се възползвали от правата си", се казва в изявлението. "Европейският съюз ще продължава да полага усилия, за да постигне правосъдие за жестоките репресии от страна на беларуските власти", продължава говорителят.

Още по темата