Медия без
политическа реклама

Гл. експерт във Фонд Земеделие е задържан с 5000 белязани лева

Държавният служител гарантирал на пловдивски производител защита от контролните органи

04 Септ. 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

36-годишен главен експерт от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е с повдигнато обвинение за търговия с влияние, съобщи Окръжната прокуратура на Пловдив. След проведена полицейска операция на ГДБОП държавният служител е задържан на бензиностанция в София непосредствено след получаване на подкуп в размер на 5000 лв. Банкнотите са били предварително белязани по реда на Закона за специалните разузнавателни средства, уточниха от прокуратурата.

Обвинението е повдигнато за това, че в периода от 27 февруари до 2 септември т. г. заподозреният два пъти е поискал и получил пари на обща стойност 10 000 лв. от управител на фирма, регистрирана в пловдивското с. Строево. В замяна на това главният експерт в ДФЗ се ангажирал да упражни влияние върху вземането на решение от свои колеги в държавното дружество.

Работата по случая е започнала в края на юли след подаден в ГДБОП сигнал от земеделски производител, който е кандидатствал по 9 схеми и мерки за подпомагане от държавния фонд. В хода на разследването е установено, че задържаният е поискал по 5000 лв. за всяка от деветте схеми, по които е кандидатствал земеделецът. Срещу тази сума му е гарантирал, че няма да има проблеми с контролните органи на ДФЗ.

"Извършени са множество процесуално-следствени действия - личен обиск, претърсвания и изземвания на МПС, на два домашни адреса и на едно служебно помещение. Иззети са преносими флаш памет, лаптоп, служебен компютър, 2 мобилни апарата, записки и др. Разпитани са свидетели", обявиха от прокуратурата.

Държавният служител е задържан за срок от 72 ч. с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде поискано от съда вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража". Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което той е обвинен, е лишаване от свобода до 6 г. или глоба до 5000 лв.

Още по темата