Quantcast
България вече е с най-висока смъртност в ЕС от COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

България вече е с най-висока смъртност в ЕС от COVID-19

Може да се стигне до задължителен ковид сертификат в болниците и старческите домове, допусна здравният министър
Обновена
4 629

България зае първо място в ЕС по смъртност сред заразените от COVID-19, показва новата справка на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Към 29 август у нас този показател е 55.67 на 1 млн. на 14-дневна база. Допреди седмица с най-висока смъртност беше Кипър, но той сега е зад нас с 48.42 на 1 млн. Висока смъртност има още в Литва - 36.86, Гърция - 38.53, Испания - 32.77 и Франция - 22.40. В останалите страни значително по-малко заразени губят живота си - в Германия починалите са 3.23 на 1 млн., в Нидерландия - 5.06, в Чехия - 2.52, в Швеция - 0.87, Румъния - 9.62, Австрия - 2.81, Дания - 3.43.

У нас жертвите на пандемията надхвърлиха 19 000 и са вече 19 001. За изминалото денонощие са регистрирани още 51 починали. Така само тази седмица загубихме 296 души. "Последната по ваксинация е първа по смъртност", коментира вчера здравният министър Стойчо Кацаров. А днес заяви: "На всеки 100 заразени, четирима умират. Принудени сме да вземем мерки".

Увеличават се и хората в болница. Те вече са 3985 души, докато в понеделник бяха 3451. В интензивни отделения се лекуват 333 българи, при 298 в началото на седмицата.

За изминалите 24 часа са потвърдени нови 1564 случая, като положителността на тестовете е 6.06%, след като тази седмица имаше и дни, в които надхвърли 7%. Вчера и днес обаче вероятно много хора правят тест за пътуване през предстоящия дълъг уикенд, тъй че по-малкото положителни проби са очакван ефект от това.

На този фон след празниците - от 7 септември, България въвежда нови ограничителни мерки в стремеж да забави разпространението на коронавируса. Ресторантите и заведенията ще работят от 7:00 до 23:00 часа сутринта, затварят се нощните заведения и детските клубове за партита и др. Преустановяват се тимбилдингите и други организирани мероприятия в колективи, спортните събития на затворено се провеждат без публика, а музикални и други фестивали, събори и пр. са разрешени само при определени седящи места за публиката и контролиран вход.

"Ако мерките не сработят, може да се стигне до въвеждане на задължително представяне на ковид сертификат в лечебните заведения и социалните домове", допусна тази сутрин пред Би Ти Ви здравният министър Стойчо Кацаров. Той подчерта, че не става дума за задължителна ваксинация, а за задължение за предпазване, чрез представяне на един от трите признавани варианти - ваксинация, доказано преболедуване или отрицателен тест.

Неваксинираните служители остават заплаха за живота на настанените в старческите домове възрастни хора. В началото на вълната главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че в Бургас, където тя първо се надигна, има шест огнища в старчески домове и се възмути докога ще търпим отказващи ваксинация служители да заразяват хора, които умират. Министърът днес бе категоричен, че ваксинацията у нас ще остане доброволна.

Зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов пък увери днес по Нова телевизия, че проверяващите също трябва да имат ковид сертификат, т.е. да могат да докажат на проверяваните, че са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен тест за коронавирус. Такова изискване към тях в заповедта няма, но според Златанов се подразбира.

 

Още за влизащите в сила ограничения:

 

Ключови думи:

COVID-19

Още

МЗ затрудни максимално достъпа до доклад за смъртността от COVID-19
Предписвано и у нас лекарство при ковид се оказа излишно и вредно

28.11.2022

5707
В най-големия завод за iPhone в Китай се стигна до сблъсъци

23.11.2022

2820