Медия без
политическа реклама

Рашков: Отблъснахме 200 мигранти от границата ни само за денонощие

Афганистанец, работил за посолството ни, и 15-членното му семейство са евакуирани от Кабул, обяви още МВР-шефът

02 Септ. 2021
Илияна Кирилова

„За ден около 200 мигранти са отблъснати от страната ни, а 10-15 са били заловени”. Това заяви в Народното събрание вътрешният министър Бойко Рашков.

„Откъм турската страна имаме изградено съоръжение, което възпрепятства в голяма степен навлизането на бежанци. Откъм Гърция обаче нямаме такъв вид съоръжение. Гръцката страна по границата с Турция вече е изградила ограда. Има обаче един общ проблем между Гърция и България и това е река Марица, което улеснява преминаването на мигранти. Преминавайки Марица, ако мигрантите забележат нашите гранични сили, се връщат обратно. Те минават по гръцка територия, навлизат в България, например, през Родопите", каза още Рашков.

По думите му по-голям е броят на афганистанците, отколкото на сирийците, които искат да влязат в страната ни.

Служебният министър каза още, че мигрантите правят опити да преминават границата и с транспортни средства. "На „Капъкуле" има опашка от товарни автомобили. В някои от тях афганистански граждани са скрити в товарни автомобили, които извозват дървен материал", каза той.

„Няма да се съгласим нашата страна да се превърне в полигон на представители на различни етноси, които търсят богатите западноевропейски  държави, които от своя страна противодействат и ги връщат в изходна точка", твърди Бойко Рашков.

Афганистански гражданин, който е работил години наред за българското посолство в Кабул, е изведен от Афганистан заедно със семейството си и е настанен у нас, съобщи пред депутатите още служебният вътрешен министър.
Става дума общо за 15 души семейство. Първо са стигнали до Белгия, а тези дни са транспортирани и до България. Настанени са със съдействието на БЧК и семейството се чувства добре, обясни Рашков.
В Мадрид има още една група афганистанци, които всеки момент ще бъдат транспортирани в България и също ще бъдат настанени, уточни той.
Според Рашков България е изпълнила ангажименти си на този етап да окаже нужната помощ на афганистанци, които са работили за европейски структури.

Още по темата