Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев даде на Скопие ключ за отваряне на вратата на ЕС

РС Македония трябва да спре тормоза на своите граждани с българско самосъзнание

02 Септ. 2021Обновена
БГНЕС

Президентът Румен Радев даде на РС Македония ключ за отваряне на вратата за преговори с Европейския съюз.  "Уважението към свободата на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание е ключ към европейската интеграция на страната", каза той вчера на XVI-я стратегически форум в Блед, Словения. Той остави на втори план другите условия от исторически и културен аспект, които правителството на Бойко Борисов изтъкваше на първо място като основание за вето преди началото на преговорите и които бяха неразбираеми за останалите европейски държави.

„За съжаление през последните години нашите отношения с Република Северна Македония бяха вкарани в задънена улица, а поради невъзможност и неспособност да се обясни нашата позиция, България дори изпадна в изолация пред своите европейски партньори и точно поради тази причина очакванията за компромис от страна на България растат непрекъснато“, напомни президентът.

Този път на международния форум в Словения, която е ротационен председател на ЕС, българската позиция бе формулирана по-ясно, за да се разбере, че РС Македония не е готова за преговори поради неспособност да спази един от най-важните европейски критерии - уважаването на правата и равното третиране на всички граждани. „Ние сме особено загрижени за спазването на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, а това е ключът към постигане на напредък в процеса на разширяването – уважение към свободата на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, които в продължение на десетилетия са били преследвани и дискриминирани заради своето българско самосъзнание“, заяви българският държавен глава. По думите му това е и реален показател, който ще докаже, че Република Северна Македония е извървяла пътя на реформите и уверено е преодоляла наследството от тоталитарното югославско минало. „Затова призовах и нашите европейски партньори натискът да не бъде само върху България, тъй като има неща, които трябва да се свършат от страна на Република Северна Македония и те са във фундамента на ЕС. Това са европейските ценности за гражданските свободи“, каза още президентът.

Румен Радев посочи и какви знаци очаква България, за да разбере, че Скопие коригира своето поведение: „Очакваме не само ясни правнообвързващи механизми, но и да видим изкореняване на езика на омразата и на превратната представа за България от учебниците, музеите, паметниците, медиите и дори от политиката на най-високо ниво в Република Северна Македония. Държавният глава подчерта също така, че България е открита за диалог и е готова да окаже помощ на югозападната ни съседка, така че по-бързо да покрие Копенхагенските критерии за членство в ЕС.

Служебното правителство и президентската институция полагат системни усилия за възстановяване на диалога с политическото ръководство на РС Македония на най-високо ниво, както и за отстояване на позицията на страната ни пред европейските партньори, увери Радев. Той укори Скопие за приетата през юли в неговия парламент резолюция, която циментира неизпълнението на двустранния договор за приятелство и добросъседство.

Въпреки това Радев благодари на македонския президент Стево Пендаровски и министър-председателя Зоран Заев за възстановяването на  диалога на най-високо ниво, „за да търсим приемливо, устойчиво във времето решение, което да гарантира правата най-вече на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание“.

Европейската перспектива на РС Македония беше във фокуса и на срещите на българския президент с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, както и със заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс.

Ключови думи:

Румен Радев, Македония

Още по темата