Медия без
политическа реклама

"Демократична България" отказа преговори с БСП

Това означава, че те не искат редовен кабинет, нито промяна на модела ГЕРБ, нито актуализация на бюджета, коментира соцлидерът Корнелия Нинова

31 Авг. 2021Обновена
Илияна Кирилова

"Демократична България" няма да преговаря с БСП за съставяне на правителство в рамките на третия проучвателен мандат, който в момента е при социалистите - това заявиха членове на ръководството на коалицията пред bTV.

Въпреки че вчера неофициално е било взето решение за среща, впоследствие е било преценено, че разговорите са безсмислени, защото събиране на мнозинство за коалиция е невъзможно. "Тази среща няма предмет. При изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в предизборен пиар за г-жа Нинова", заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов по БНР.

Предния ден Атанас Атанасов - другият съпредседател на коалицията, също обяви, че предмет на разговор няма заради липсата на подкрепа за мандата на БСП. В същото време обаче посочи:

"Утре ще разговаряме с колегите от БСП в тази насока, че не отказваме преговори с тях, но бихме желали да бъдат отложени и, ако бъдат осигурени гласовете на "Има такъв народ“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме“, тогава ще се включим в преговорите. Мандатоносителят е този, който трябва да събере подкрепа за кабинета, който ще предложи."

Изглежда междувременно десните са променили позицията си и са решили, че въобще няма смисъл дори да се появяват на срещата.

По темата със забавянето с третия мандат преди неговото връщане, което бе анонсирано от лидера на БСП Корнелия Нинова, Иванов отбеляза: "Трябва да се даде време и в този смисъл ние няма да лицемерим и да я корим за това. Този мандат поне тази работа да свърши – да осигури време. (…) Трябва нещо да свършим. Поне да актуализираме бюджета."

 

БСП: Десните се скриха

Соцлидерът Корнелия Нинова коментира на брифинг в парламента, че с отказа десните са показали, че не искат редовен кабинет, нито промяна на модела ГЕРБ, нито актуализация на бюджета - защото разговорите са щели да включат и последната тема. "За нас беше логично ДБ да има смелостта да каже: Няма да подкрепим, защото - първо, второ, трето. Скриха се", констатира Нинова. От думите й се разбра, че социалистите дори са били готови да обсъждат имена за кандидат-министри, за да има конкретика в разговорите. Според Нинова промяната в позицията на десните от вчера за днес е показало, че има разнобой в коалицията им.

Въпреки че шансовете за успех на проучвателния мандат стават съвсем ефимерни, левите ще отидат и на планираната за 1 септември среща с "Има такъв народ". А в четвъртък от 14 часа ще свикат Националния съвет на партията си, за да решат окончателно какво да правят в настоящата ситуация. На въпрос дали ще поканят отново ДБ за разговори, ако депутатите на Слави Трифонов подкрепят мандата, Нинова обяви: "Те сами ще дойдат."

 

ИБГНИ: Без подкрепа от ДБ и ИТН не може да има правителство

"Не знам какви сметки си прави г-жа Нинова, но е ясно, че без "Демократична България" и без "Има такъв народ" няма как да получи подкрепа кабинет с третия мандат", коментира председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова, предаде БГНЕС.

Тя припомни и резултата от разговорите, в които ИБГНИ участва по време на среща с представители на БСП в неделя. "Още тогава бяхме абсолютно ясни, че всякакви заигравки с това, че е възможна подкрепа за кабинет без ДБ и без ИТН, означава да се разчита на гласовете на ГЕРБ и на ДПС. Което за нас е абсолютно неприемливо", заяви Манолова.

Още по темата