Quantcast

Медия без
политическа реклама

Подполковник от НСО отива на съд за убийство на бизнес дама

Четирима са подсъдими по делото за смъртта на Марангозова, което накара Гешев да се откаже от националната служба за охрана

25 Авг. 2021
Илияна Кирилова

Бивш служител на Националната служба за охрана, който е с чин подполковник, е предаден на съд за убийството на бизнес дамата Станка Марангозова през 2019 г. в София, съобщиха от прокуратурата. Към наказателна отговорност са привлечени още трима души, сред които поръчителят и прекият извършител.

В хода на разследването са събрани доказателства, че на 10 октомври 2019 г. мъж с инициали П.К е проследил жертвата до блок в столичния кв. „Младост“. Спрял с мотоциклет до колата на жената, извадил букет с изкуствени цветя и почукал на стъклото на предната лява врата. Зад букета П.К. държал пистолет със заглушител. След като Марангозова свалила стъклото, той произвел три изстрела. На жертвата били причинени три огнестрелни наранявания на главата, които довели до смъртта й. При изстрелите от букета се откъснал цвета на една роза, която паднала на асфалта.

Другите трима обвиняеми по досъдебното производство - подполковник Б.И., И.М. и В.Д., са предадени на съд като подбудители и помагачи в извършване на престъплението. В хода на досъдебното производство е установено, че В.Д. е осигурил финансови средства, които чрез И.М. са били предадени на служителя на НСО - Б.И. и на извършителя на убийството.

За престъплението са били набавени пистолет и мотоциклет, който при оглед на 20 май 2020 г. е намерен с помощта на водолази във водоем край софийското село Чепинци.

46-годишната Марангозова е била следена близо месец, включително с използване на технически средства - тракер за определяне на местонахождението й. Убиецът е опитал да прикрие следите от престъплението като изгорил дрехите си. След убийството престъпната дейност на обвиняемите е продължила.

Освен като подбудител и помагач в извършването на убийството, бившият служител на НСО е привлечен към наказателна отговорност за държане на наркотици и на боеприпаси, както и за участие в организираната престъпна група за разпространение на наркотични вещества.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ,

че за убийството на Станка Марангозова беше пуснат за издирване с червена бюлетина на Интерпол 52-годишният Иво Масларов. Той е доведен син на бившия социален министър Емилия Масларова. "Иво е син на моя покоен съпруг от първия му брак. Никога не съм живяла с него, нито той с мен, никога не сме поддържали отношения, нямаме добри отношения. Даже и с баща си нямаше такива и дори не присъства на погребението му", коментира тя.

След като прокуратурата съобщи, че зад убийството на Марангозова стои и служител на НСО, главният прокурор Иван Гешев се отказа от услугите на държавната служба за охрана и от края на 2019 г. той е пазен от Бюрото за защита.

Националната служба за охрана (НСО) не охранява главния прокурор вече втори месец. Оказа се, че Гешев се е отказал от услугите на НСО още на 28 април 2020 година, а не преди две седмици, както първоначално съобщи БНТ.

 

Още по темата