Медия без
политическа реклама

Извънредната епидемична обстановка се удължава с 3 месеца

Положителните тестове за COVID-19 днес стигнаха 8%

25 Авг. 2021Обновена

Кабинетът ще удължи извънредната епидемична обстановка с три месеца. Това съобщи след заседание на Министерския съвет здравният министър Стойчо Кацаров. Причината е, че вече навлязохме в нова пандемична вълна. 

"Регистрираме ръст на броя на заразените, регистрираме и ръст на броя на хоспитализациите. Това налага да удължим епидемичната обстановка. Срокът се обосновава с това, че средната продължително на една пандемична вълна е около 2 месеца, два месеца и половина", обясни още министърът. Кацаров посочи, че е взета под внимание и особената политическа ситуация, в която се намираме, тъй като не се знае колко време ще продължи да работи настоящото Народно събрание и дали то ще успее да излъчи правителство.

"Така че, тримесечният срок дава достатъчно гаранция за сигурност и възможност за налагане на противоепидемичната ситуация, в това число и около граничния контрол", обясни здравният министър.

 

ДАННИТЕ ДНЕС

Днешните данни за коронавируса в България гонят нови висоти. 1911 души са новозаразените с COVID-19 у нас, показват данните от Единния информационен портал към 00 часа на 25 август. При направени 24 008 теста това означава, че близо 8% от тестовете са положителни, което е най-високият процент заразени от пика на третата вълна насам през пролетта (вчера новите случаи бяха 6.5%).

Най-много са новозаразените в София - 293, следвана от Бургас - 228, Пловдив - 209, Велико Търново - 113, Варна - 110 и др.

Расте притеснително и броят на хоспитализираните - само за един ден те са се увеличили със 171 човека и днес в болница вече се лекуват 2873 човека. 248 от тях се намират в интензивни отделения - пак повече от вчера, когато броят на нуждаещите се от интензивни грижи бе 223 души. За сметка на това излекуваните пациенти намаляват - днес те са 450 при 626 вчера.

Битката с коронавируса са изгубили 33 души, вчера бяха 57.

Лек ръст се забелязва при ваксинираните - 13 739 са поставените дози ваксини през изминалото денонощие, или с над 3856 повече от вчера. Така хората със завършен ваксинационен цикъл у нас вече са 1 128 101.

Въпреки че страната ни вече почти изцяло е в жълто, а две области са в червената зона - Бургас и Велико Търново, властите дадоха да се разбере, че не смятат да въвеждат мерки на национално ниво, а само на регионално. Дори и в областите в жълто и червено обаче все още не е въведена нито една ограничителна мярка от многото, които са предвидени в Плана за действие при COVID -19 на здравния министър Стойчо Кацаров, който изрично посочи, че засега се опитват да спестят нови проблеми на бизнеса. Според Плана при ниво 2 на разпространение на коронавируса (жълта зона) например кафенета, ресторанти, театри, кина, барове, фитнеси и др. трябва да работят на 30% от капацитета си. Нищо подобно обаче не се забелязва, въпреки че и хоспитализациите от няколко дни надминаха 2500 - втори показател, който се следи освен заболяемостта и изисква въвеждане на мерки. Масово у нас, особено по Черноморието, не се спазват и елементарни мерки като носене на маски, спазване на дистанция и др.

 

България вече е почти изцяло в жълто, а две области - Бургас и Велико Търново, са в червената зона на разпространение на COVID-19, показва новият графичен анализ на Националния център по заразни и паразитни болести. Данните са за 14-дневната заболяемост на 100 000 души към 22 август.