Медия без
политическа реклама

Започна наддаване за премиер: Нинова или Митева?

"Демократична България", БСП и ИБГНИ търсят начини за разговори с партията на Трифонов около третия мандат

24 Авг. 2021Обновена

БСП и "Демократична България" тръгнаха да се "надцакват" кой е по-добрият кандидат за министър-председател. Депутатът от левицата Иван Ченчев обяви, че лидерът на БСП Корнелия Нинова би била "добър премиер" при третия мандат, а зам. шефката на ПГ на ДБ Цецка Бачкова коментира, че биха направили "жест към "Има такъв народ" (ИТН) и да подкрепят председателя на парламента Ива Митева за поста. Подкрепа за Митева по-късно изрази и депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме!" адв. Николай Хаджигенов, който коментира, че "тя била чудесен избор за министър-председател, но недостатък на тази идея, е, че ще се оголи Народното събрание"."Не сме стигали до име на премиер. По-важно е как ще изглежда правителството, как ще го сглобим, какво ще бъде споразумението, какви срокове ще се поставят и какви задачи“, обясни Хаджигенов пред БНР.

Мая Манолова пък каза, че ИТН трябва да излъчат премиер и основните министри. Но след разговори, без диктат. Според нея в правителството трябва да има и политически лица, и непартийни експерти.

 

ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО

"Ако зависи от нас и третият проучвателен мандат е при нас, всяка от другите политически сили - без ГЕРБ и ДПС, с които сме обявили, че няма да сядаме на една маса - всяка от другите политически сили трябва да подходи отговорно, защото става въпрос за страната. Всички виждат нуждата от съставяне на кабинет", коментира Ченчев пред БНТ.

Той отново изрази позицията на социалистите, че трябва да се направи всичко възможно да се състави редовен кабинет. Ченчев  определи като странно предложението на Мая Манолова "партиите да наложат на президента на кого да връчи третия мандат". Самата Манолова снощи предложи Румен Радев да свика нови консултации преди връчването на третия мандат

"Ние никога не сме се бъркали на президента. За мен, меко казано, това е обида към президента, защото такъв недопустим натиск върху него е необясним в тази ситуация", каза депутатът от БСП.

Според него Радев чака политическите сили да проявят разум.

"Бихме могли да направим жест към "Има такъв народ" и от тяхната партия да се излъчи премиер", обясни от своя страна Цецка Бачкова отново пред БНТ позицията на ДБ . "Несъмнено смятаме, че трябва да има разговори за това как би могъл да се реализира спасителният трети мандат, защото пред страната стоят доста предизвикателства, които трябва да бъдат решени", смята тя.

Отговорното поведение в случая е да се търси обединение и консенсус в рамките на този трети мандат. Така Бачкова коментира предложението на Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!“ да се проведат разговори в тристранен или четиристранен формат за това на коя партия е най-добре да бъде връчен третият мандат.

Тя увери, че от "Демократична България" са на разположение да водят такива разговори, но успехът им зависи от желанието на "Има такъв народ" да се включат в тях. "Позицията на "Демократична България" е, че партиите трябва да отстъпят крачка назад, да се разработят приоритетни точки и да се подкрепи експертно правителство с ясно разписана програма и дори с ограничен във времето мандат", допълни Бачкова. ИТН обаче неведнъж декларираха, че няма да участват в преговори по третия мандат, независимо коя парламентарна група го получи. 

Според нея се наблюдават сигнали, че "Има такъв народ" биха направили отстъпка и биха подкрепили третия мандат. Според нея те са наясно, че при следващи избори ситуацията в парламента няма да е различна, а в момента належащо е да има актуализация на бюджета, да се вземат необходимите социални мерки и социално-икономически мерки.

НЕОБМИСЛЕНО

"Вероятността да получим третия мандат не е малка, защото ние, след като приключихме варианта с площада миналата година, започнахме да обединяваме, обиколихме всички формации на промяната – с предложение да направим точно това, което сега му идва времето. Да се съберем заедно и да направим каквото трябва за да приключим диктатурата на ГЕРБ, да започнем да разчупваме модела с кръговете и обръчите от фирми. Ние към момента сме единствените, които избягват идеологическите противоречия, опитваме да си говорим с всички, с изключение на ГЕРБ и ДПС", посочи пък Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Той призна, че не е достатъчно обмислено предложение партиите на протеста и БСП да предложат на президента Румен Радев кой да получи третия мандат.

"Разговори обаче трябва да бъдат водени, защото правителство е възможно само в тази конфигурация – трите партии на протеста и с подкрепата БСП. Ако политическото поумняване се забави, отиваме на други парламентарни избори", подчерта Хаджигенов.