Медия без
политическа реклама

Затягането на мерките започна от Великотърновско и Благоевград

Край големи магазини ще се прилага схемата "храна срещу ваксина"

24 Авг. 2021Обновена
Национален център по заразни и паразитни болести
14-дневна заболяемост на 100 000 към 22 август

България вече е почти изцяло в жълто, а две области - Бургас и Велико Търново, са в червената зона на разпространение на COVID-19, показва новият графичен анализ на Националния център по заразни и паразитни болести. Данните са за 14-дневната заболяемост на 100 000 души към 22 август. Властите отбелязват, че новата вълна набира скорост, но засега не смятат да задействат плана с ограничителни мерки на национално ниво, а да въвеждат само регионални мерки в червени области. Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров заяви днес, че към момента мерки може да има единствено във Велико Търново и Бургас. За въвеждането на национални ще се вземат предвид експертни становища. Малко по-късно бе потвърдено, че ограничения стартират в област Велико Търново - конкретно в Павликени, но всеки момент рестрикциите може да обхванат и други местни общини. Изненадващо и Благоевград се включи с ограничения. Още по-изненадващо засега няма такива в Бургас.

Кацаров и държавният здравен инспектор Ангел Кунчев заявиха днес, че се надяват новата вълна да не е толкова тежка. Пред медиите говори и зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. От думите му се разбра, че тепърва се договарят с болници и спешни центрове допълнителни мерки за отделяне на потоците от потенциално заразени и други пациенти. Обсъжда се да има линейки, които да откликват само на повиквания за COVID-пациенти, както и COVID зони в лечебните заведения, където да се прави триаж на пациентите. Въвеждането на такива мерки обаче зависи от волята на директорите на центровете и болниците.

В червена зона влизат области с над 250 на 100 000 за изминалите 14 дни, като Националният център по заразни и паразитни болести обявява тези данни в началото на всяка седмица. В Бургас към 22 август заболяемостта е 292 на 100 000, а във Велико Търново - 279. Докато миналата седмица зелените и жълтите зони бяха поравно (жълтият цвят от тази седмица заменя оранжевия, за да е в унисон с плана на МЗ за въвеждане на ограничителни мерки), днес в зелено е само една област - Видин, но и тя скоро ще прескочи в следващата категория. В зелено са областите с по-малко от 100 нови случая на 100 000. В жълтата зона са 25 области - със заболяемост между 100 и 249.9 на 100 000.

В следващите дни в червената зона вероятно ще преминат Търговище (244 на 100 000), Русе (234), Пловдив (224), София (217), Пазарджик (214), Варна и Силистра (201).

 

Първите ограничения

Считано от 24 август община Павликени забрани събори и масови обществени мероприятия с хора на едно място, както и веселия на открито. Няма да се състоят предвидени 4-5 фестивала. Областният кризисен щаб препоръча на всички кметове от област Велико Търново да отложат събори и масови мероприятия. В Благоевград пък, където случаите се покачват плавно, се преминава на 30% запълняемост на мероприятията на закрито - новината бе съобщена от областният управител Николай Шушков.

Въпреки кризисната ситуация, мерки в Бургас няма да има. Това стана ясно след заседание на местния щаб с участието на Ангел Кунчев (очаква се той да посети и Велико Търново). "Ако има разпоредени мерки и те не се спазват, какъв е смисълът да въвеждаме нови? Ако сме казали заведенията да работят на 50%, а те работят на 150%, тогава какъв е смисълът от нови мерки?", коментира Кунчев. Той смята, че Бургас ще се справи със ситуацията, но след засилен контрол. В региона ще бъдат командировани допълнително полицаи и здравни инспектори. Най-вероятно липсата на ограничения по Южното Черноморие е свързана с течащия туристически сезон.

 

Храна срещу ваксина

Кунчев съобщи още, че в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново ще бъдат открити ваксинационни пунктове пред голяма хранителна верига. Срещу имунизацията хората ще получават ваучери за храна, които ще ползват в съответния магазин. Името на веригата не бе споменато. Надеждата е ваксинирането да отбележи ръстове през почивните дни, когато хората се втурват на пазар. "Все още не се знае с каква сума ще са заредени ваучерите", каза Кунчев. Но отбеляза, че някой фирми вече приложили успешно тази практика.

 

В София

Засега не се предвижда нещо специално в София. Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че общински щаб следи ситуацията изкъсо. Тя иска СДВР да увеличи екипите към контрольорите от Центъра за градска мобилност. 

 

Какво предвижда планът на МЗ?

При ниво 2 на разпространение на коронавирусната инфекция, каквото наблюдаваме в момента в почти цялата страна - за последните 14 дни заболяемостта на 100 000 души е между 100 и 250, планът на МЗ предвижда редица ограничения. Нито едно от тях не е въведено към момента, като наскоро здравният министър Стойчо Кацаров посочи, че се опитват максимално да спестят нови проблеми на гражданите и бизнеса. Освен заболяемостта се следят и хоспитализациите, като за праг тук се счита надхвърлянето на 2500 хоспитализации. Днес този праг вече е преминат - в болница се лекуват 2702 души, като увеличението спрямо предходното денонощие е значително, макар и да е обичайно за началото на седмицата (250 души повече).

При такова ниво на разпространение на COVID-19 планът предвижда следните ограничения:

- домашни събирания са разрешени с максимум 15 души посетители от 2 до 3 домакинства, или до 10 души от едно домакинство в зависимост от препоръките за областта/населеното място;

- членове на различни домакинства могат да се срещат - до 50 души на закрито и до 100 души на открито в зависимост от препоръките за областта/населеното място;

- конгреси, конференции, тийм-билдинги и пр. обществени присъствени мероприятия се провеждат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и носене на защитни маски за лице от всички участници;

- спортни състезания с публика на закрито се допускат при заемане на не повече от 30% от местата, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и носене на защитни маски за лице. На открито - при заемане на не повече от 30% от местата за публика;

- посещения във фитнеси, спортни зали и пр. се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м;

- посещения в музеи, галерии и др. културни събития се допускат се при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м, носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви);

- в кафенета, ресторанти, игрални зали, нощни заведения обслужване на открито и закрито се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета им и носене на защитни маски за лице от персонала (при персонал под 10 души, всички от които притежават сертификат за ваксинация или преболедуване, маските не са задължителни). Изисква се подходяща дистанция между посетителите с групи от до 6 човека от не повече от 3 домакинства на маса и при ограничено работно време в границите между 6.00 и 23.00 часа. При спазване на горните условия се допуска и използване на 50% от капацитета при 100% ваксиниран или преболедувал персонал;

- хотелите и местата за настаняване работят при спазване на противоепидемичните мерки;

- търговци на дребно и търговци в сферата на услугите работят при ограничен капацитет и спазване на основните противоепидемични мерки. При персонал под 10 души, всички от които притежават сертификат за ваксинация или преболедуване, маските не са задължителни;

- училищата, детските градини и университетите остават отворени с предприети предпазни мерки според насоки на МОН и МЗ;

- при центровете за подкрепа, извънкласни занимания и пр. се ограничават присъствените занимания за конкретни дейности и възрастови групи съобразно показателите за развитието на епидемичния процес;

- в обществения транспорт маските са задължителни. Препоръчва се пътуване в ненатоварените часове, учестяване на графика на превозните средства в пиковите часове и др.

Че засега стремежът е да не се стига до изпълнението на плана, показа днес дискусия между зам.-министъра на здравеопазването  Димитър Петров и членове на Комисията по културата и медиите в парламента. Участвали са и представители на културния сектор. Обсъждало се е при навлизане в „червената зона“ културните институти да работят с пълен капацитет, ако персоналът и публиката са ваксинирани или преболедували.
 

Данните за изминалото денонощие

Новозаразените с коронавируса за последното денонощие са 1891 души при направени 29 529 теста, показват данните на Единния информационен портал. Така положителни проби са 6,5%, което е най-високият процент заразени от пика на третата вълна насам през пролетта.

Според информацията в интензивно отделение са настанени 223 души с COVID-19, а общо хоспитализираните са 2702.

Починалите с коронавирус за последното денонощие са 57. Миналия вторник броят им беше 32. Общият брой на жертвите от началото на пандемията е 18 532. 

Излекуваните за последните 24 часа са 626.

За последното денонощие са поставени общо 9883 ваксинационни дози.

Властите ще преценяват според ситуацията със заразените как ще започне учебната година на 15 септември. Засега плановете на властите са онлайн обучение да има само в градовете с най-много случаи, които са в "червената зона".

Още по темата