Медия без
политическа реклама

Пак няма яснота как ще се лекуват COVID пациенти

Личните лекари са против домашни посещения и настояват повечето прегледи да са по телефона

СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Преговорите между здравното министерство и личните лекари за изготвянето на нова амбулаторна процедура за лечение на болни с COVID-19 са зациклили на темата за домашните посещения на болните от коронавирус. Това разказаха запознати с преговорите медици пред "Сега".

Въпросната нова процедура бе анонсирана от здравното министерство преди дни - идеята е в доболничната помощ да могат да се извършват от два до три прегледа, както и няколко изследвания, които ще се поемат от НЗОК и ще са съответно безплатни за пациентите. Липсата на подобни амбулаторни процедури са огромен проблем за пациентите с коронавирусна инфекция още от началото на пандемията - за да си направят рентген или друго изследване, те трябва да влязат в болница, което не винаги е нужно. Затова и до ден днешен, за да проследят състоянието си, мнозина нарушават карантината и отиват за изследване, или пък скриват заболяването си, за да може изобщо да ги допуснат за образно изследване.

За да може да се изпълни новата комплексна процедура обаче, от здравното министерство са поискали личните лекари да правят домашни посещения на болните от COVID-19 пациенти, разказаха запознати. Личните лекари първоначално са се съгласили на един присъствен преглед и на два дистанционни по телефона, като според първоначалните изчисления един преглед е оценен на 25 лв. От МЗ обаче не са приели идеята и са поставили ново предложение - два присъствени прегледа и един по телефона. И по тази "оферта" обаче засега няма съгласие, поради което и днес преговорите между двете страни продължават.

"Чисто епидемиологично и практично няма полза от тези прегледи. Има полза, ако те са в подготвена, контролирана среда. Иначе бебета, старци, ваксинирани, неваксинирани, болни, здрави - всичко ще отиде при личните лекари", коментира пред "Сега" д-р Георги Миндов, председател на сдружението на софийските общопрактикуващи лекари. Той заяви, че не връща пациенти, но понякога е преглеждал болни от коронавирус в колата си - преслушване, измерване на сатурация и др., за да не подложи на риск останалите чакащи пред кабинета му пациенти. "Как да се изпразни една клиника, за да може пациентът да дойде на преглед? Недомислено е. Трябва да има коридори в болниците в определени часове, в които лекарите да се обличат със защитни облекла, а болните да могат да идват съвсем регламентирано в ДКЦ-та и да си правят нужните изследвания. В момента например не може да си направите рентген, ако не сте в болница. Да не говорим пък за скенер", коментира той.

"Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България отхвърля предложението на здравното министерство личните лекари да посещават в домовете им болни от COVID пациенти", коментира пред БНР д-р Каролина Златева от Варна - член на Управителния съвет на сдружението. "Ние нямаме транспорт, специализиран, с който да се движим с тези костюми. Нашите пациенти са в най-различни части на града, някои са и в придружаващите села, няма как ние след посещение при определен пациент да се дезинфекцираме и да се върнем обратно в кабинета да преглеждаме пациенти, които нямат нищо общо със заболяването COVID", каза д-р Златева.

Вчера от НСОПЛБ излязоха с официално становище срещу предложенията на МЗ, като обявиха, че проектът е "професионално-медицински и финансово неприемлив" и не би допринесъл полза за пациентите и изпълнителите на медицинска помощ.

"Прави се опит да се въведе система с определен брой изследвания, но това трябваше да се случи активно през лятото, когато нямаше толкова много новозаразени", коментира пред БНТ и д-р Гергана Николова. "Искат да преглеждаме COVID пациенти в домашна среда, но къде личните лекари ще си обличаме предпазните костюми, ще ги събличаме и дезинфекцираме. Няма страна в ЕС с узаконени домашни посещения на пациенти. Иска се от нас да отидем при заразен, а после да преглеждаме бебета и деца", възмущава се тя. По думите й освен това от 1 юли личните лекари не получават 1000 лв. за първа линия, а 250 лв., както се е решило с новата методика. "Ние настояваме за ред и правила, които да се спазват. Яснота - какво и как ще се прави с лечението на хора, поставени под домашно наблюдение", коментира още д-р Николова.

 

На втората година от пандемията България най-сетне ще има процедури, по които пациентите с COVID-19 ще получат достъп до прегледи и лекарства, без да е необходимо да ги заплащат.