Медия без
политическа реклама

Талибаните пак спряха евакуацията от Кабул

Бунтовниците поставиха ултиматум за изтеглянето на войските на САЩ до 31 август

23 Авг. 2021Обновена
EPA/БГНЕС

Афганистанската служба за гражданска авиация обяви спиране на полетите от летището в Кабул до по-нататъшно уведомление, предава БГНЕС.

''Всички полети на международното летище ''Хамид Карзай'' са преустановени'', се казва в изявление във Facebook страницата на агенцията.

Службата също призова гражданите да не посещават летището ''за да се избегнат тълпи и последващи възможни инциденти''.

---

Талибаните поставиха ултиматум относно мисията за евакуция от Афганистан. Ако САЩ и Великобритания се опитат да получат допълнително време, отговорът е "не". В противен случай ще има последици, каза пред британската телевизия Sky News Сухаил Шахин - член на делегацията на талибаните за преговорите в катарската столица Доха.

По-рано американският президент Джо Байдън съобщи, че до 31 август те ще изтеглят всичките си военни сили. Ако удължат срока, това означава, че удължават окупацията, макар че няма необходимост, подчерта високопоставеният талибански представител.

Шахин предупреди, че евентуалното удължаване "би създало недоверие между (талибаните и САЩ). Ако те възнамеряват да удължат окупацията, това ще предизвика реакция." Той обясни присъствието на огромно множество хора на летището на Кабул с желанието на мнозина да избягат от бедността в Афганистан. Страховете от талибанско потисничество се използват като претекст и са неоснователни, увери той.

 

ЕВАКУАЦИЯ

Американски военни транспортни самолети ще кацнат на международното летище в Кабул в понеделник, за да евакуират около 20 хил. души, предаде Си Ен Ен. Самолети 33 C-17 на ВВС на САЩ ще се отправят към международното летище ''Хамид Карзай'' в следващите 24 часа. Всеки от големите четиримоторни самолети има възможност да изведе до 400 пътници от Кабул.

Вашингтон обаче променя политиката си относно това кой ще бъде допуснат до полетите и от понеделник нататък само американски граждани, притежатели на зелена карта и гражданите на страните от НАТО ще бъдат евакуирани. Кандидатите за американската програма за специална имигрантска виза (SIV), която бе единственият начин за бягство за афганистанците, които са работили за правителствените сили и агенции на САЩ, няма да бъдат допуснати до летището.

Една от причините за промяната бе решението за издаване на електронни визи без имена или номера на документи на кандидатите за специална имигрантска виза. След това визите бяха разпратени от афганистанци на хиляди други нуждаещи се, които нямаха право на достъп до летището, каза източник за Си Ен Ен.

 

СЪПРОТИВА

Талибаните обявиха, че стотици техни бойци са се насочили към долината Панджшир, североизточно от Кабул, който район е един от малкото в Афганистан, останали все още извън контрола на ислямистката групировка, предадоха световните агенции.

"Стотици бойци на Ислямското емирство се насочват към Панджшир, след като местните служители отказаха да се предадат по мирен начин", посочиха талибаните на арабски в акаунта си в Туитър.

Талибаните влязоха на 15 август в столицата Кабул, без да срещнат сериозна съпротива след мълниеносна офанзива, започнала през май с началото на изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от Афганистан. Огнище на съпротивата срещу тях се стана долината Панджшир, отдавна известна като бастион на противници на талибаните. Техният Национален фронт за съпротива (НФС) е предвождан от Ахмад Масуд, син на полевия командир Ахмед Шах Масуд, убит през 2001 г. от джихадистката групировка "Ал Кайда".

Говорител на НФС каза пред АФП, че Фронтът се подготвя за "продължителен конфликт" с талибаните, ако не успее да се споразумее с тях за съставяне на включващо различни политически фракции правителство.

Междувременно днес германските и американските сили са участвали в престрелка тази сутрин на летището в Кабул, след като афганистанската охрана и неизвестни нападатели откриха огън, като един пазач беше убит, съобщи германската армия, предава БГНЕС. "Тази сутрин в 4,13 часа сутринта имаше размяна на огън между афганистанските стражи и неизвестни нападатели на Северната порта на летище Кабул. Афганистанска охрана беше убита, други трима бяха ранени", съобщи германската армия в Twitter.

В същото време ООН евакуира още 120 свои служители и представители на неправителствени организации от Афганистан в Казахстан. Това става ясно от съобщение, разпространено от официалния представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик, предаде БНР.

Миналата седмица около сто служители на ООН отлетяха от Кабул за Алмати, Казахстан, за да продължат да работят отдалечено.

Преди решителната офанзива на талибаните в различни мисии на ООН в Афганистан имаше приблизително 3 хиляди души от местните жители и повече от 700 чужденци.

Американските военновъздушни сили са увеличили контролирания от тях периметър около летището в афганистанската столица Кабул, за да ускорят евакуирането на американски граждани, афганистанци, които са в тежко положение, и граждани на съюзниците на Съединените щати. Това съобщи пред репортери в Белия дом американският президент Джо Байдън.

САЩ ще използват 18 пътнически самолета, за да транспортират евакуирани от Афганистан хора до трети страни, съобщи Пентагонът, цитиран от Би Би Си. Гражданската авиация няма да лети от Кабул, а ще превози само тези емигранти, които вече са успели да напуснат страната.

 

Още по темата