Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ изгуби дело срещу бивш зам.министър

Засега Александър Манолев е спасен от глоба от 10 000 лв.

21 Авг. 2021
Илияна Кирилова

КПКОНПИ е загубила на първа инстанция делото за конфликт на интереси срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев.

Съдия Миглена Николова от Административен съд София град (АССГ) е отменила наложената му глоба от 10 000 лв. за конфликт на интереси, като вместо това антикорупционната комисия е осъдена да плати 6000 лв. на Манолев за разноски по делото. По последни информациите банковите сметки на санкционирите българи са блокирани.

Припомняме, че през октомври 2019 г. КПКОНПИ установи конфликт на интереси на бившия зам.-министър. Тогава тя откри, че докато е бил зам.-министър, Манолев е участвал и в управата на Държавен фонд "Земеделие", които е и контрольор на средствата от ЕС по програмата за развитие на селските райони, която финансираше строителството на обекти за селски туризъм. Решението бе обявено дни, след като срещу него бе внесен и обвинителен акт за подбудителство към злоупотреба с европейски средства. Наказателното дело и обявеният конфликт на интереси бяха заради къщата за гости край Сандански, която Манолев е ползвал като лична резиденция, макар че е финансирана с близо 400 хил. лв. от фонд "Земеделие", за да се развива туризма в региона. Прокуратурата твърдеше, че бившият зам.-министър е действал с подставено лице за къщата си за гости - формално получател на средствата е фирма на Ана Димитрова, дъщеря на детегледачката на сем. Манолеви. Освен това стана известно, че Димитрова е представяла неверни документи, че е земеделски производител, за да ползва европомощите.

Първоначално столичният административен съд потвърди решението на КПКОНПИ за конфликта на интереси. След това обаче Върховният административен съд (ВАС) върна делото за ново разглеждане от долната инстанция. Върховните магистрати обявиха, че първоинстанционният съд не е обяснил как точно Манолев е можел да влияе върху Държавен фонд "Земеделие".

При новото разглеждане сега АССГ казва, че конфликт на интереси няма, защото КПКОНПИ се проваля в опита си да докаже "частен интерес" на Манолев, който може да повлияе на безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията по служба на ДФЗ. Съдът смята, че генералното пълномощно, което Манолев е имал, за да представялва фирмата на Димитрова, не е достатъчно доказателство, за да се обоснове наличието на частен интерес. "В периода от 05.05.2017 г. до 18.04.2019 г., когато е освободен от длъжността заместник-министър на икономиката и член на Управителния съвет на ДФ "Земеделие", Александър Манолев е притежавал лостовете за упражняване на влияние на всички структурни звена в ДФ "Земеделие", се казва в решението на КПКОНПИ, отхвърлено сега от съда.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Къщата за гости край Сандански е изградена със средстава на Манолев, отпускани като кредити, като документите по проекта са представени от него, а част от тях са подписвани от Манолев в качеството му на пълномощник на фирмата на Димитрова. Според КПКОНПИ Манолев не е декларирал икономическата си свързаност с фирмата на дъщерята на гледачката на децата му. На дружеството е отпуснат заем от 700 хил. лв. от фирма, която в миналото е била притежание на Манолев. След това той прехвърля дяловете на баща си. За заема е оформен договор и именно с тези пари е построена къщата за гости. След това фонд "Земеделие" е "реимбурсирал" Манолев с малко над 360 хил. лв. Впоследствие Манолев, отново като пълномощник, е подписал и друг договор с още няколко фирми за построяване на водопровод с минерална вода до няколко обекта, включително и къщата за гости.

 

Върховният административен съд отмени решението на Административен съд София – град, с което беше потвърден конфликт на интереси при бившия зам. министър на икономиката и бивш член на УС на Държавен фонд „Земеделие“ Александър Манолев.

 

Още по темата