Медия без
политическа реклама

Тази есен всеки ученик ще има компютър за онлайн обучение

МОН купува още 24 500 таблета за учебната година

Илияна Кирилова
През октомври нуждите от таблети и компютри в училищата трябва да бъдат задоволени

От тази есен всеки ученик в България, който няма компютър у дома си, би трябвало да получи устройство от училището си, на което да учи при преминаване към дистанционно обучение. За целта министерството на образованието обяви обществена поръчка за 24 500 таблета, а отделно вече са поръчани 15 000 преносими устройства. Като цяло обаче стремежът на ведомството тази есен ще е децата да преминават в онлайн обучение само в краен случай, тъй като бяха установени дефицити в знанията и подготовката им.

Таблетите ще бъдат с операционна система Android, ще са с максимум по 185 лв. без ДДС и ще са подходящи за оборудване с карти за безжичен интернет (м.г. МОН даде възможност на директорите да купуват такива карти с реализираните икономии от бюджетите на училищата). Процедурата е с прогнозна стойност 4.5 млн. лв. без ДДС (5.4 млн. лв. с ДДС), като документи за участие в нея могат да се подават до 25 август т.г. Очаква се договорите за доставка и поддръжка да бъдат сключени до края на септември, а таблетите да бъдат доставени в училищата през октомври.

С обявената обществена поръчка МОН очаква да се покрият изцяло заявените от училищата потребности от допълнителни устройства. Намеренията на ведомството са към всяко училище да бъде създаден технологичен фонд, чрез който да се подсигури необходимата техника при едновременно преминаване на всички училища към дистанционно обучение и да няма ученици и учители, които да не могат да се включат в него поради социални причини.

 

РАЗЛИКИ

Поръчаните вече 15 500 компютри и таблети са с различна характеристика от новите 24 500, които следва да бъдат закупени до октомври. Те са поръчани по действащо рамково споразумение в изпълнение на традицонната политика на МОН за модернизиране на училищната инфраструктура, поради което са с по-висок клас. "Преминаването на системата към е-обучение налага осигуряването на голям брой устройства, които обаче не е необходимо да бъдат с много високи технически параметри", мотивират се от МОН в новата обществена поръчка за 24 500 компютри, които могат да са с максимална единчна цена от 185 лв.

 

НЕДОСТИГ

От МОН наскоро събраха заявки от училищата за нуждата от компютри при преминаване към онлайн обучение. Към началото на юли те възлизаха на около 43 000 преносими лаптопи и таблети. 3 хиляди от тях вече са били в процедура по закупуване и доставка към момента на обобщаване на заявката от школата, т.е. сега нуждата е от около 40 хиляди устройства, която би следвало да бъде задоволена изцяло до октомври т.г.

 

ПОДХОД

През 2020 г. при първата вълна на коронавируса държавата отпусна 14 млн. лв. за компютри за учители и ученици. Училищата трябваше да закупят с тях общо 16 хиляди преносими устройства. 12 хиляди от тях трбваше да са за ученици, а 4 хиляди - за учители. Този децентрализиран подход обаче показа редица слабости - някои училища възложиха доставките със закъснение, други договориха твърде дълъг сром за изпълнение и още чакат устройствата си. Затова и сега минава към централизирано закупуване на устройство директно от министерството.

 

Просветното министерство е обявило обществена поръчка за 162 млн. лв. с които в следващите 3 години смята да закупи до 230 000 компютърни устройства за нуждите на ученици и учители във връзка с електронното обучение. Това става ясно от регистъра на обществените поръчки.

 

Още по темата