Медия без
политическа реклама

От петък и у нас тест и ваксина ще спасяват от ограничения

50% от администрацията трябва да премине към дистанционна работа, за да се облекчи общественият транспорт

19 Авг. 2021Обновена
БГНЕС
Стойчо Кацаров

След като в последните дни бяха анонсирани предстоящи нови ограничения заради ускоряването на новата вълна, здравният министър Стойчо Кацаров издаде заповед, с която още от петък, 20 август разпорежда нови противоепидемични мерки. Част от тях всъщност са облекчения, чиято цел е да насърчат персонала на обществени обекти да се ваксинира или поне да ходи на работа срещу отрицателни тестове. Облекчения най-сетне са предвидени и за посетители на обществени обекти и мероприятия, които са ваксинирани или имат отрицателен тест, или пък доказателство за преболедуване на COVID-19. Засега очакваното затягане все още липсва в новите разпореждания.

От 20 август, въведената противоепидемична мярка за ограничаване до 50% използването на капацитета на определени обекти/ мероприятия, може да не се прилага, при условиe че 100% от персонала в съответния обект е ваксиниран или преболедувал COVID-19, или разполага с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/началото на мероприятието изследване с PCR тест. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване. Освен това, ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието трябва да е взел решение и да е създал организация за допускане на лица, които са или ваксинирани, или преболедували COVID-19, или представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/участие в мероприятието изследване с PCR тест.

Заповедта на здравния министър се отнася за:

-          конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;

-          културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);

-          спортни състезания с публика;

-          посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;

-          посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;

-          посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина.

Ръководителите на тези обекти, съответно организаторите на мероприятия, трябва да  уведомят съответната регионална здравна инспекция за взетото решение. Регионалните здравни инспекции създават и поддържат списък на обектите и мероприятията за целите на осъществявания от тях контрол, гласи заповедта.

Идеята е да се допусне възможността за използване на 100% от капацитета на конкретни обекти, когато целият ангажиран персонал и всички участващи външни лица, притежават валидни цифрови COVID сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване или аналогични документи, посочва в мотивите си главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

ОБРАТНО ВКЪЩИ

Считано от 20 август, ръководителите на всички държавни администрации трябва да организират работния процес в съответната организация, като установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа, разпорежда министърът. Изискване към тях е и да разпоредят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако това не е възможно поради естеството на работа.

По този начин значително ще бъде намален пътникопотокът в градския и междуградския транспорт в цялата страна, което улеснява както спазването на противоепидемичните мерки, така и осъществяването на ефективен здравен контрол, мотивират се от МЗ.

 

МОН спира летните лагери в оранжеви зони:

Два дни след като спря да приема заявки по програмата за безплатни ученически лагери "Отново заедно" просветното министерства реши да преустанови и самите почивки в по-голямата част от страната, дори и те вече да са планирани. За това съобщиха днес от МОН.

КОНТЕКСТ

Подобни мерки вече се прилагат в половин Европа, като целта им е да се ускори ваксинацията преди настъпващата нова вълна. У нас малцината ваксинирани българи нямаха досега никакви привилегии. При пълното отстъпление от всякакъв контрол в България - масовото пренебрегване на задължителните маски и тъпченето на заведенията и ресторантите до последно при действащи ограничения за капацитета, тези стимули едва ли ще проработят. И сега никой на практика не пречи на ресторантьорите да ползват 100% от капацитета си, че и повече. Това днес чистосърдечно си призна пред министъра на икономиката Кирил Петков и представителят на ресторантьорите Ричард Алибегов. Той обяви, че ако тръгнат да спазват съществуващите ограничения за 50% запълване на капацитета, не могат да си покрият разходите. След него думата взе министърът, като обяви, че "хората са прави". По същия начин миналата година ресторантьори и хотелиери публично обявиха, че са в сивия сектор, но вместо санкция получиха данъчни облекчения. Данъчните облекчения на свой ред доведоха по сбърканата ни логика до поскъпване на храната и алкохола в ресторанти и заведения, отново с обяснение, че сметките не излизат.

Какво обсъждаха Алибегов и Кирил Петков:

Министърът на икономиката Кирил Петков получи десетки предложения от бизнеса за това как държавата да подкрепи фирмите, когато новата ковид вълна доведе до нови  ограничения и затваряния. Това се случи на срещата, проведена днес с работодателски и браншови организации.

 

НОВАТА ВЪЛНА

Към заповедта са приложени мотивите на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, които не оставят съмнение, че няма да се измъкнем така леко като ваксинираните държави. Нараства броят на хоспитализираните и на починалите от COVID-19, като за 18.08.2021 г. 12.18% (169) от новозаразените са хоспитализирани, а броят на починалите е 1,15% (16) от броя на новите случаи на COVID-19, посочва Кунчев. На територията на страната 14-дневната заболяемост варира от 72,6 на 100 000 в област Видин до 233,1 на 100 000 в област Бургас. Засегнати са всички възрастови групи, като най-висок ръст на новозаразените лица се наблюдава при децата и младите хора.

На отделни места вече има нови мерки:

Кметът на Плевен Георг Спартански затегна ограничителните мерки срещу COVID-19 в града преди да бъдат въведени такива на национално ниво. Според заповед, публикувана на сайта на общината, носенето на маски на открити пространства като пазари и тържища става задължително.