Quantcast
ДБ и ИБГНИ започват преговори за третия мандат | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ДБ и ИБГНИ започват преговори за третия мандат

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов ги парира - "ние вече сме опозиция"
Обновена
3 387
 Снимка: БГНЕС

Въпреки че шансовете за разбирателство между политическите играчи и съставяне на редовен кабинет с третия мандат намаляват с всеки изминал ден, две от партиите - "Изправи се БГ. Ние идваме!" и "Демократична България", не се отказват и идната седмица ще организират разговори по въпроса. Това стана ясно от изявления на Мая Манолова (ИБГНИ) и Христо Иванов (ДБ) в кулоарите на парламента днес. Нагласите са преговорите да се проведат в парламента. Манолова обясни, че ще преговарят с всички без ГЕРБ и ДПС. Вчера обаче адв. Николай Хаджигенов допусна, че в консултациите по третия мандат може да се включи и движението.

"Ще обсъдим в групата дали ние да сме инициатори на тези разговори", коментира от своя страна Христо Иванов. Мая Манолова пък гарантира, че ИБГНИ ще даде подкрепата си, дори да не е организатор на преговорите.

Според нея президентът Румен Радев нямало да бърза с връчването на втория мандат, тъй като не е обвързан със законов срок и така ще може да се даде достатъчно време за актуализацията на бюджета в парламента.

"За нас няма значение на кого ще бъде даден третият мандат. Приемаме това даже като технически въпрос. Отговорността трябва да е по-висока от партийния егоизъм кой да вземе мандата", добави Манолова.

Според нея следващото редовно правителство трябва да е поне до пролетта и да е без партийни фигури, а предложените за министри да се ползват с доверие от гражданите. Трябва да се направи и всичко възможно и най-голямата парламентарна група ИТН да се включи в разговорите. От формацията на Трифонов обаче твърдо декларират, че няма да преговарят и няма да подкрепят правителство с третия мандат.

Правим това, което сме казали - предложихме кабинет, не получихме подкрепа, изтеглихме кабинета. Ние сме в опозиция. Кое е неясно?", потвърди зам.-председателят на партията Тошко Йорданов, след като снощи това първи обяви лидерът Слави Трифонов.

"Разговори трябва да има, ако изобщо имаме надежда разумът да надделее", коментира още Христо Иванов пред репортери в НС.

Според него разумът трябва да надделее, защото в противен случай страната се тласка към нови избори, което, според ДБ, не е разумно и са "лош вариант" за страната.

"Сигурно ще откликнем, ние досега откликваме на всички разговори", отговори депутатът от левицата Георги Гьоков на въпрос дали партията ще се включи в разговорите, които ДБ и ИБГНИ инициират.

 

Още

Депутатите не се вълнуват от качеството на работата си

20.05.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1067
Парламентът ще отнесе глоба заради металните решетки на входа си

19.05.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3347
Парламентът изиска закъснял одитен доклад за тол системата

18.05.2022

151