Quantcast
Радев накара Карадайъ да обяснява коя му е родината-майка | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Радев накара Карадайъ да обяснява коя му е родината-майка

Лидерът на ДПС: Г-н Радев е изнервен!
Обновена
31 465
Кадър от препирнята.

Днешната консултация с ДПС на президента Радев неочаквано роди зрелищен сюжет. Мустафа Карадайъ бе накаран да се обяснява коя му е родината-майка. По този тъй жизненоважен за България въпрос възмутен с коментари се намеси дори уравновесен иначе човек като Йордан Цонев.

По същество самата консултация бе безинтересна. Но в един момент Радев попита защо преди два дни Карадайъ напусна предсрочно Консултативния съвет за национална сигурност. Лидерът на ДПС кротко обясни, че го е сторил, защото съвещанието се е отклонило от дневния ред. Превърнало се било в обсъждане на исканата от Радев актуализация на бюджета. Карадайъ лежерно стрелна част от изказаните от служебните министри тези на съвета, а после се спря на факта, че президентът не му позволил да зададе въпрос за гражданството на Кирил Петков. И от тук настана караницата. Радев, който три часа по-рано пространно бе защитил пред журналисти министъра на икономиката,  контрира Карадайъ: "Аз не мисля, че е много удачно точно вие да повдигате тази тема. Да си гражданин на Република България не означава само да имаш паспорт, а да носиш България в цялото си сърце. След като разбрах, попитах Кирил Петков коя е неговата родина-майка: България или Канада. На което получих еднозначен отговор: България. А вие, г-н Карадайъ, ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка?". Въпросът бе препратка към неотдавнашно изказване на Карадайъ в Турция за родината-майка. "Моята родина е България. Мисля, че всичките 51 години, които ги имам, са доказателство за това", отвърна Карадайъ. После обаче се втурна в разсдъждения за родини и прародини, както стори и след лумналия скандал в Турция. Сега отново искаше да обясни, че родина е едно, а прародина - друго.

Тук вече се намеси и Цонев. Той мъдро разясни чрез бесарабските българи каква е разликата между родина и прародина. Последваха тристранни подмятания за принципност, учтивост и коректност. На финала Радев помоли Цонев да се поуспокои.

Последната дума задочно се падна на Карадайъ. На излизане пред журналистите той каза: „Г-н Радев е може би изнервен, предвид политическата ситуация. Разбираемо е. Не е научен урокът за анти-ДПС риторика. С анти-ДПС риторика, с омраза няма да бъде решена нито една от кризите – икономическа, здравна и т.н.“.

 
Консултации с парламентарната група на "Движението за права и свободи" от 46-ото Народно събрание

Консултации с парламентарната група на "Движението за права и свободи" от 46-ото Народно събрание

Posted by Румен Радев on Wednesday, August 18, 2021

 

Още

Илияна Йотова отговори на премиера за Северна Македония и КСНС

21.05.2022

Обновена

4467
Премиерът поиска Радев да свика КСНС заради Северна Македония

20.05.2022

1320
Радев определи като „добри намерения” антикризисните мерки

19.05.2022

Обновена

701