Quantcast
МЗ договаря безплатни лекарства и прегледи за пациенти с COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

МЗ договаря безплатни лекарства и прегледи за пациенти с COVID-19

Здравният министър се обяви срещу спиране на плановите операции при покачване на случаите
Обновена
1 022
 БГНЕС
Димитър Петров

На втората година от пандемията България най-сетне ще има процедури, по които пациентите с COVID-19 ще получат достъп до прегледи и лекарства, без да е необходимо да ги заплащат.

Министерството на здравеопазването подготвя поръчки за стратегически медикаменти, които стават дефицитни в условията на пандемия, обяви днес зам.-министър Димитър Петров. Става дума за нискомолекулни хепарини, дексаметазон и няколко вида антибиотици, обясни Петров. Тези лекарства ще бъдат включени в реимбурсивния списък, за да се изписват безплатно на пациенти с COVID-19. Идеята е държавата да създаде запаси в шест болници, които да разпределят по останалите лечебни заведения. Очаква се тези запаси да са в рамките на шестмесечното ни потребление.

Миналата година в най-тежките седмици на пандемията се стигна до дефицит на тези ключови лекарства, включително антибиотици. При нискомолекулните хепарини кризата беше особено сериозна, тъй като те са необходими и на бременни жени. Проблемът тук е с един от доставчиците, като с поръчката МЗ се надява да привлече нови доставчици и за свободния пазар. Десетки пациенти не получиха достъп и до ремдесивир. За този препарат също ще се обяви допълнителна поръчка. МЗ смята да поръча и моноклонални антитела - препарати, на които се възлагат големи надежди в лечението на коронавирусната инфекция.

Всичко това обаче се използва като още един коз в името на актуализацията на бюджета, за която настоява служебният кабинет. Поръчките могат да бъдат обезпечени само при нейното гласуване в Народното събрание, напомни Димитър Петров.

Друга промяна, за която се говори от месеци, може да бъде факт до две седмици, смята зам.-министърът. Става дума за изготвянето на нова амбулаторна процедура за лечение на болни с COVID-19, при която в доболничната помощ ще може да се извършват два до три прегледа, които ще се плащат от НЗОК и ще са съответно безплатни за пациентите. Ще се плащат и изследванията, извън регулативните стандарти, посочи Петров. Тук е необходим анекс към рамковия договор.

Липсата на подобни амбулаторни процедури се изтъква като основен проблем пред последващото проследяване на пациентите с коронавирусна инфекция. Сега болниците твърдят, че трябва да ги хоспитализират формално, за да им направят необходимите изследвания. Такъв проблем бе в дъното на големия скандал между служебния министър Стойчо Кацаров и "Пирогов". Освен фалшивите хоспитализации с цел безплатни прегледи обаче проверка на здравната каса в спешния институт установи и пациенти, които са плащали за изследвания, които им се полагат безплатно.

На среща в МЗ с болничните асоциации здравният министър Стойчо Кацаров е съобщил, че се водят разговори за увеличаване на цената на клиничната пътека за лечение на COVID-19. Освен това, за да бъде облекчена работата на лечебните заведения и към тях да се насочват само пациенти, които трябва да бъдат лекувани в болнични условия, центровете за спешна медицинска помощ ще получат критерии, на база на които да преценяват дали пациентът има нужда от хоспитализация или може да се лекува в извънболничната помощ.

Болничните организации чуха и подкрепа от министъра срещу спирането на плановите операции при покачване на случаите. Както е известно, в двете предишни вълни ГЕРБ затвори училищата и спря плановите операции, но остави ресторантите и заведенията да работят до последно.

 

КОНТРОЛ

МЗ ще съсредоточи проверките за спазване на мерки върху места, където има повишен риск от заразяване при струпване на хора, каза още Димитър Петров. Специална среща ще се направи със Столичната община заради градския транспорт, където за всички е очевидно, че масово не се спазват мерките. Според Петров общините трябва да поемат основната отговорност за този контрол. Може да се възприемат промени в движението в пиковите часове, за да не се допуска такова струпване на хора, което наблюдаваме, коментира той. Петров смята, че трябва да се засили контролът и във влаковете и междуградския транспорт, където носенето на маски е направо изключение. Там обаче никой не желае да поеме отговорност да проверява. Подобна е ситуацията и в много самолети, които пътуват от и към България.

Още

Япония отваря за чуждестранни туристи

17.05.2022

64
Северна Корея впрегна армията в борбата с Covid-19

16.05.2022

766
Шанхай отменя строгия локдаун заради спад в икономиката

16.05.2022

362