Медия без
политическа реклама

Слави Трифонов поиска армия на границата срещу бежанците от Афганистан

Ще подкрепим и като граждани, и като партия правителството и президента срещу кризата, твърди още той

16 Авг. 2021

Лидерът на ИТН Слави Трифонов поиска разполагане на полицаи и армия на границата, които да защитят България от бежанска вълна от Афганистан. 

"1 милион мигранти са готови да тръгнат от Афганистан, за да избягат от режима на талибаните, който завладя страната. И тези хора няма да тръгнат нито към Америка, нито към Австралия. Ще тръгнат към Западна Европа, което означава, че България е на пътя им", написа той във Фейсбук. Трифонов обяснява, че прекрасно разбира, "че това са страдащи хора, които искат да избягат от насилието и шериата". "Но ние също ще страдаме, ако ги допуснем до нашата територия. Затова всички трябва да направим необходимото и да подкрепим сегашното правителство, за да може то да се справи със задаващата се криза", твърди лидерът на ИТН и натъртва, че "талибаните въобще не ги интересуват политическите проблеми на България, а мигрантите - още по-малко".

Той предлага на границата да се изпратят не само на полицаи, но и на армия. "Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната трябва да работят в абсолютна координация, за да разположат полицаи и военни на границата и с всички сили самоотвержено да защитят територията и гражданите на България", пише той.

ИТН ще помага за постигането с каквото може. "Ние от “Има такъв народ” ще направим всичко необходимо да подкрепим и като граждани, и като политическа сила, правителството и президента на републиката, за да се справим на всяка цена със задаващата се криза", отбелязва той.

Не е ясно дали това означава, че ИТН ще подкрепи актуализацията на бюджета, какъвто призив имаше часове по-рано от президента Румен Радев. Държавният глава обвърза актуализацията и с мигрантската криза, главно с нуждата от средства за укрепване на границата с още полиция. От поста не става ясно и дали хора от партията лично ще участват в защита на границата.

Още по темата