Медия без
политическа реклама

Прокуратурата образува дело за милионите на депутата Лъчезар Иванов

Народният избраник от ГЕРБ обясни, че няма намерение да се отказва от имунитета си

БГНЕС
Лъчезар Иванов

Специализираната прокуратура е образувала разследване за пране на пари по проверката на антикорупционната комисия КПКОНПИ за това дали има престъпление при реализирана от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов голяма печалба от продажба на акции. Това каза за "Сега" говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. 

"Във връзка с Ваше запитване дали в Специализираната прокуратура е постъпила проверка от КПКОНПИ, касаеща евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари от страна на народен представител с инициали Л. И. - Ви уведомявам, че преписката е получена в СП, разпределена е на случаен принцип и наблюдаващият прокурор е образувал досъдебно производство за престъпление по чл. 253 от НК", гласи дословно отговорът.

"Не се притеснявам от проверка и съм казал от самото начало, че ще съдействам, както и съм информирал за всичко КПКОНПИ. Когато си гузен, или когато си нарушил закона, търсиш да се оправдаваш", коментира пред "Сега" Иванов. Той допълни, че няма сам да се откаже от депутатския си имунитет (той не може и да се откаже, без прокуратурата да му го поиска, б. а.).  Според него всичко имало една основна цел - да се отклони вниманието от по-големите проблеми в държавата и да се удари ГЕРБ

Че ДАНС, КПКОНПИ и прокуратурата проверяват Иванов за пране на пари, разкри преди месец "Свободна Европа".

Депутатът е извършвал консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, той е получавал акции на дружеството. Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата и реализира голяма печалба - 1 600 000 долара. Тогава става обект на интерес от страна на службите, които започват проверка.

Иванов е народен представител от ГЕРБ за шести пореден път. От години той демонстрира близост с лидера и доскорошен премиер Бойко Борисов, като дори бе обявен за негов личен лекар.

Именно като лекар, успоредно с депутатството, той от години работел с американската компания Enzolytics, в чието ръководство е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през миналото десетилетие покрай разработването на препарат за лечение на ХИВ и няколко вида рак. Продуктът е тестван още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов, припомня "Свободна Европа". 

През 2018 г. Иванов сключва договор за консултантски услуги с компанията на Жабилов-младши. В него било записано, че за дейността си депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството. В началото на 2021 г. Иванов продава чрез инвестиционен посредник част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и според неофициална информация на "Свободна Европа" реализира печалба на обща стойност над 1.6 млн. долара.

"След проведени оперативни действия, снабдяване с документи и снемане на обяснения от г-н Иванов и други лица, с решение на комисията от 14 юли 2021 г., материалите са изпратени на прокуратурата по компетентност за преценка за евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари", коментираха преди месец от КПКОНПИ пред "Свободна Европа".

Иванов твърди, че е предоставил на българските институции всички документи, с които разполага, и не се притеснява от нищо. "През 2018 г. съм получил акциите, които, не знам доколко знаете, се блокират, когато ги получиш – смисъл, когато подпишеш договора, не ги реализираш веднага на финансовите пазари", уточнява Иванов, допълвайки, че това е причината да не ги посочи в имуществената си декларация за въпросната година. Те не фигурират и в декларациите, подадени през 2019 и 2020 г. Но той твърди, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото Народно събрание (НС) през пролетта на 2021 г. Тези декларациите още не са публикувани в регистъра на КПКОНПИ.

ДАНС, КПКОНПИ и прокуратурата проверяват депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов по сигнал дали няма пране на пари при реализирана от него голяма печалба от продажба на акции. Това твърди в своя публикация Свободна Европа.

 

Още по темата