Медия без
политическа реклама

Прокуратурата тепърва ще се запознава с шокиращите кадри с насилие

Партиите на протеста и БСП призоваха виновниците да бъдат съдени

14 Авг. 2021Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

В понеделник прокуратурата ще провери дали излъченото в НС видео с брутални кадри на насилие от полицаи над протестиращи е било обект на анализ от държавното обвинение. Ако не е било, прокуратурата ще се самосезира, за да го провери, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата пред "Сега". Ако прокуратурата се окаже е запозната с тия кадри, стои въпросът защо не е реагирала по никакъв начин досега.

Досега прокуратурата не е реагирала на излъчените в НС кадри. Няма данни и да е образувано разследване срещу полицаите биячи. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева заяви днес пред "Сега", че не е гледала кадрите, тъй като е в отпуск, и че ще коментира в понеделник.

РЕАКЦИИ

Вътрешните министри от последното правителство на ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски трябва да бъдат съдени. Това заяви депутатът от "Демократична България" (ДБ) Ивайло Мирчев пред "Нова телевизия", коментирайки разпространените кадри на полицейско насилие над протестиращи.

Видео с брутални сцени на полицейско насилие от нощта на 10 юли м. г. взето от камера на Националната служба за охрана, показа парламентарната комисия, ръководена от депутата Николай Хаджигенов.

"Далеч съм от мисълта, че всички български полицаи се държат така. Наказания трябва да поемат тези, които пряко ги управляваха. Това бе политика на вътрешните министри на ГЕРБ. Тези хора в момента са депутати. Те трябва да бъдат изправени пред съда и да бъдат разследвани. Не редовите полицаи носят отговорност за това", каза с остър тон Мирчев, който също участваше в протестите.

Това бе и едно от първите мнения на политици по въпроса, след като вчера по темата говори депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме" Николай Хаджигенов, който е и председател на парламентарната комисия, занимаваща се поведението на полицията по време на протестите през лятото на 2020 г.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов също призова виновниците да отговарят пред съда.

"Всички замесени в това престъпление трябва веднага да бъдат арестувани и моментално да бъдат осъдени.

Кадрите, които сега виждат бял свят, категорично доказват, че протестиращите са били прави. Те искаха Бойко Борисов завинаги да напусне българската политика и Иван Гешев да подаде оставка като главен прокурор. Ние нямаме нужда от главен прокурор и прокуратура, която за една година не е успяла да открие тези кадри и да повдигне обвинения на виновниците. Нямаме нужда от прокурори, които закрилят престъпленията срещу своите съграждани.

Българите поискаха нормална държава с нормална прокуратура и понеже наистина го искат, вярвам, че тези кадри и тази несправедливост никога няма да се повторят", написа той във фейсбук профила си.

Това по-долу са кадри от полицейското насилие над протестиращите от юли месец миналата година. Предупреждавам, че...

Posted by Слави Т. Трифонов on Saturday, August 14, 2021

 

За обективно разследвание и съд призова и лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Най-голямата отговорност е за онзи, под чиито прозорци на Министерски съвет се случи това, написа Нинова във Фейсбук.

Потресаващи са кадрите, които показват насилие над протестиращи. Всички днес говорим за тях. Но говоренето не стига....

Posted by Корнелия Нинова on Saturday, August 14, 2021

ОТЗВУК В БРЮКСЕЛ

Евродепутатът Петър Витанов, ръководител на българските социалисти в Европейския парламент, заяви, че ще сезира ЕП за новите факти около полицейското насилие по време на протестите миналото лято. "В началото на новата парламентарна сесия на ЕП смятам да запозная Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) за случилото се в България и отново ще поставя въпроса за нарушаване на човешките права", съобщи Витанов. 

"Помните ли как миналото лято от ГЕРБ не спираха да повтарят мантрата, че всеки бил свободен да протестира колкото и за каквото пожелае? Без обаче да уточнят, че свободата върви с риска да бъдеш смазан от бой зад колоните на Министерски съвет", написа той в социалните медии. "Там, където органите на реда се превръщат в средство за репресия и контрол, място за демокрация няма. Похватите на властимащите в България не се различават много от тези на режимите в банановите републики. А ако се съди по безпардонното насилие пред Министерски съвет, то ние живеем в по-голяма диктатура от Уганда, Руанда и Габон, взети заедно", допълва Витанов.

НА ПОЛИТИЧЕСКАТА АРЕНА

Извън темата за полицейското насилие Ивайло Мирчев заяви готовността на ДБ да преговаря в рамките на третия мандат за съставяне на правителство с ясно поставени цели, което да работи в следващите 6-8 месеца, докато бъде премината зимата и след това да се състоят нови избори през пролетта на 2022 г. От ДБ настояват да седнат предварително на една маса с парламентарните сили, с които може да бъде сформиран кабинета, за да изяснят програмата на този кабинет. Проявено бе и желание за нови преговори с "Има такъв народ", ако те "превъзмогнат пубертетския си период". Той разкри още, че сутринта на 30 юли, преди президентът Румен Радев да връчи мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ", от партията на Слави Трифонов обявили пред ДБ, а и останалите парламентарни групи, с които преговаряли, че кандидатът за премиер ще е Петър Илиев. "По-късно с изненада научихме, че той е сменен с Пламен Николов", коментира Мирчев. Въпросната смяна беше категорично отречена от самия Трифонов, като бе подчертано, че Николов бил избран две седмици предварително.

"Дадохме си доста шансове с "Има такъв народ". В деня, в който трябваше да бъде връчен мандат от президента, бе посочено името на Петър Илиев за премиер, неофициално. В 15.30 ч. това име бе сменено с Пламен Николов. Най-вероятно е имало аргументи, но не ги разбрахме. Имахме три изисквания още от началото - по отношение на програмите, конкретните персонални назначения и най-важното - подкрепата на ДПС. Имахме индикации и усещане, че ДПС стоят зад преговорите за този кабинет. Дадохме ясен сигнал, че те не трябва да са на масата. Когато искаш подкрепа, най-нормално е да има гаранции, че в този кабинет няма да има следващ Петър Илиев - обвинен в плагиатство, офшорен адвокат. Не можем да дадем подкрепа, ако не сме убедени, че това не влиза в разрез с политиката на "Демократична България. Не сме предлагали кадри.Единствените, които бяха споменати и то от трибуната на НС, бяха успешни министри от служебния кабинет, които биха могли да намерят място в редовен кабинет. Това не са хора на "Демократична България", допълни Мирчев.

Единственото изрично условие на ДБ за преговори за нов кабинет е третият мандат да не е на БСП, защото в коалиционното споразумение на десницата е записано, че не трябва да се коалират с ГЕРБ, БСП и ДПС и така биха предали избирателите си. "Не можем да подкрепим кабинет с мандат на БСП, защото имаме коалиционно споразумение, с което се явихме пред избирателите и поискахме подкрепа", обясни депутатът.

Мирчев също така заяви категорично, че "Демократична България" ще излъчи свой кандидат за президент.

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

2 години ДАНС следила как се дават подкупи на паркинг до НС

16 Апр. 2024

Даниел Митов отказа да е външен министър

19 Апр. 2024

Блинкен обеща на София и Киев защита в Черно море

15 Апр. 2024

САЩ изпращат тежка инспекция на база Граф Игнатиево заради F-16

14 Апр. 2024

Гешев изнесе моноспектакъл в комисията "Нотариуса"

16 Апр. 2024