Quantcast
В НС показаха крити брутални сцени от смазването на протеста | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

В НС показаха крити брутални сцени от смазването на протеста

НСО отказа да ги даде, едва преди 2 дни записите бяха намерени в СДВР, каза Николай Хаджигенов
Обновена
30 689

Видео с брутални сцени на полицейско насилие от нощта на 10 юли м.г., взето от камера на Националната служба за охрана, показа парламентарната комисия, ръководена от депутата Николай Хаджигенов. Кадрите са от пространството зад колоните пред входа на Министерски съвет и са от камерите правителствената сграда. За първи път се вижда ясно какво правят полицаите зад колоните на сградата. На тях се виждат скандални сцени как полицаи влачат младежи, как стъпват върху гърбовете им, как момиче е със скъсана блузка, как полицаите снимат с телефони. Няколкоминутното видео е без звук, но се вижда добре какви са действията на полицаите, които довлачват младежите един под един от площада зад колоните. Сред тях има и полицайка, която не остава по-назад от мъжете в насилието.  "Сега" предупреждава, че видеото съдържа сцени с брутално насилие. 

Хаджигенов обясни, че в качеството си на наказателен адвокат е търсил тези записи, но месеци наред не ги е намирал. Заедно със служебния вътрешен министър Бойко Рашков накрая обаче успели да ги открият в "чекмедже в СДВР". 

Хаджигенов заяви, че първоначално сегашният шеф на НСО му отговорил, че службата не разполага и никога не е разполагала със записи. После временен шеф на НСО му казал, че все пак имало записи, но те били собственост на службата. Той обяви, че пита президента Румен Радев и служебният премиер дали е допустимо поведението на тези служители на НСО и дали ще се вземат мерки.

В същото време Бойко Рашков отделил двама човека от МВР, които постоянно да се занимават с издирването на записите и накрая те били открити. Те били получени в четвъртък вечер.

Хаджигенов пусна записите без коментар. Само веднъж настоя да се обърне внимание как полицай прави същата хватка спрямо младеж, каквато беше направена на починалия от насилия Джордж Флойд в САЩ. Втори път Хаджигенов обърна внимание на кадрите с насилие спрямо Цвети, момичето, за което бе установено, че полицай е скъсал блузката й, както и че е с множество наранявания. На стоп кадъра се вижда как полицай снима момичето, чиято гръд е разголена, защото е скъсана презрамката на потника й, а тя е окована в белезници. В пълната 44-минутна версия на записа от камерата, която бе показана днес в комисията, се вижда, че вероятно служител на НСО зуумва камерата, за да разгледа детайлно арестантката, която вече е вкарана в камионетката. 

"На кадрите се вижда как униформен служител с каска стъпва върху главата на едно от децата. Ако тези хора бяха военнопленници, подобно държание над тях би било нарушение на женевската конвенция", заяви председателят на временната комисия Николай Хаджигенов. На следващато заседание на комисията депутатите викат главния прокурор Иван Гешев.

Заради обществения натиск през 2020 г. МВР наказа символично някои от полицаите, употребили непремерена сила срещу протестиращите. Прокуратурата обаче така и не се впечатли от десетките любителски кадри и от публичните свидетелства на жертвите на полицейския тормоз - разследване за насилието по време на протестите нямаше. "Сега" десетки пъти отправи въпроси по темата до държавното обвинение. Отговори обаче така и не дойдоха.
 

 

Извънредно заседание на Комисията за разследване на полицейското насилие и прилагане на СРС-та.

Posted by Отровното трио on Friday, August 13, 2021

 

 

ВЪЗМУЩЕНИЕ

Макар да съобщи, че не е гледал кадрите, премиерът Стефан Янев се възмути от случилото се миналото лято. Той каза, че работата на правоохранителните органи е да осигурят реда, а не да се саморазправят с протестиращите. "Всички кадри, които вече са публикувани, ще бъдат разследвани. Нека компетентните органи да кажат кой как е превишил правата си", заяви служебният премиер тази вечер.

Още

„Ние идваме“ се отказват от изборите

28.08.2022

Обновена

9041
Ексминистър алармира за ново кадруване от кабинета в полза на ГЕРБ

14.08.2022

3968
Остриетата на Радев - военен, полицай, ДАНС, военен, полицай...