Медия без
политическа реклама

Василев не разсея съмненията около фирмата на Спецов

Финансовият министър настоя, че шефът на НАП е продал дружеството, защото не му давали кредити, а не заради дължими данъци

13 Авг. 2021МИЛА КИСЬОВА
БГНЕС
Румен Спецов

Неяснотите и съмненията около бившата фирма на шефа на НАП Румен Спецов "Гранекс трейдър", която се оказа крупен длъжник на хазната, не се разсеяха и след поредното обяснение на служебния финансов министър пред парламента.

Както стана известно Спецов е продал фирмата си през 2016 г. , а ревизионен акт два месеца по-късно е установил задължения от данъци в размер на 1 млн. лв., които с лихвите вече надхвърлят 1.2 млн. лв.

Депутатът Георги Кадиев отправи питане кои периоди обхваща направената данъчна ревизия, кога и на кого е връчена заповедта за нейното започване, както и кога на кого е връчен докладът от ревизията, който предхожда ревизионния акт. 

Според Кадиев настоящият данъчен шеф е бил наясно с резултатите от ревизията и затова е побързал да продаде фирмата си, преди да бъде връчен акта от НАП. "Според Търговския регистър  "Гранекс трейдър" е продадена от Спецов на 7 април 2016 г. на малоимотно лице с участия в над 20 фирми. Фирмата не е покрила задълженията си и до ден днешен", заяви Кадиев.

"Ревизионният доклад предхожда ревизионния акт. Той дава възможност на лицето да направи бележки и коментари, въз основа на които НАП издава акта. Ако докладът е издаден по времето, когато Спецов е бил управител и собственик, той е знаел какво пише в него и накъде вървят нещата. Целта на продажбата на дяловете тази ли е - да бъде избегнато плащане на задължения към НАП?", попита Кадиев.

Асен Василев обаче не можа да отговори на въпроса кога и на кого е връчен ревизионният доклад и обеща по-късно да изпрати този отговор. 

От обясненията му стана ясно, че ревизията е назначена на 10 август 2015 г. - два месеца след като Румен Спецов купува въпросната "Гранекс трейдър" от Мартин Илиев. Ревизията обхваща периода 1 януари 2014 г. - 31 май 2015 г. за ДДС и 1 януари 2014 - 31 декември 2015 г. за корпоративния данък.

"Т.е. ревизията обхваща период, в който Спецов нито е бил собственик, нито е бил управител на фирмата. Каквото и да излезе от ревизията, то няма отношение към Спецов. Не виждам защо някой би се страхувал от ревизионнен акт или доклад за период, за който няма касателство", посочи служебният финансов министър. 

Василев съобщи, че в личен разговор Спецов му е обяснил, че е купил фирмата през 2015 г., защото имала лиценз за търговия със зърно. След като попаднала в ревизия обаче, банките отказвали да дават кредити и затова Спецов я продава. "Фирмата не е имала активна икономическа дейност", каза Василев.

Той отново посочи, че към датата, в която "Гранекс трейдър" е продадена от Спецов, фирмата няма задължения към НАП. Както стана ясно, актът е връчен 70 дни след продажбата. 

Служебният финансов министър за пореден път заяви, че е отправил искане към прокуратурата да установи всички факти. Той отново похвали данъчния шеф, че се справя отлично в работата си и има пълно доверие в него.

От ГЕРБ не пропуснаха да направят коментар. "Вече три месеца не може да получим елементарен отговор, който може за 5 минути да се види от информационната система на НАП - кога е връчен ревизионният доклад на фирмата. Как да вярваме, че сте успели да направите читава актуализация на бюджета? Подайте си оставката!", заяви Александър Иванов от ГЕРБ.

Още по темата