Медия без
политическа реклама

Първи към онлайн уроци ще минават учениците от 8-12 клас

МОН ще прави сборни паралелки при нов локдаун

18 Авг. 2021ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
Илияна Кирилова
МОН препоръчва максимално дълъг престой в училище и преминаване към онлай уроци само в краен случай

Към обучение в е-среда ще се преминава само в краен случай и най-вече на локален принцип - отделен клас, отделно училище или училища в отделно населено място. Първо към дистанционни уроци ще преминават най-големите ученици от 8-ми до 12-и клас. След това онлайн ще излизат учениците от 5-ти до 7-ми клас и най-накрая тези от начален етап от 1-ви до 4-ти клас - и то в краен случай при обективна невъзможност обучението за тях да продължи присъствено. Това заяви служебният просветен министър проф. Николай Денков по време на изслушване в парламента относно подготовката на образователните институции за посрещане на новата учебна година в условията на пандемия, инициирано от Елисавета Белобрадова от ДБ.

През изминалата учебна година бе възприет малко по-различен принцип - най-малките действително учиха най-дълго присъствено, но за учениците от прогимназия и гимназия нямаше подобно разделение. Моделът на ротацията например през април т.г. стартира с децата от 7-ми, 8-ми и 10-и клас, които първи се върнаха в присъствено обучение след локдаун, след което се премина с учениците от 5-ти, 9-ти и 12-ти клас, като цикълът завърши с тези от 6-ти, 11-ти и отново 7-ми клас.

Министър Денков посочи, че ведомството му вече е изготвило Насоки за обучение в условия на пандемия, но в момента те се съгласуват със здравното министерство. На 24-ти август предстои Отраслов съвет в МОН, на който мерките ще бъдат обсъдени със социалните партньори. След това, до края на август, те ще бъдат разпратени на регионалните управления по образованието, а оттам и на директорите и родителите.

Въпросните Насоки би трябвало да дадат ясна представа по какъв точно график учениците ще преминават към електронно обучение, когато страната ни навлезе в червена зона. Проф. Денков припомни 4-те сценария на здравното министерство за развитие на пандемията, в които е казано на базата на какви показатели как и кои институции се затварят.

Според въпросния План за действие на здравния министър Стойчо Кацаров, за който "Сега" писа, при зелена зона, в която новозаразените са под 100 на 100 хиляди души, училищата ще работят с нормален режим при спазване на противоепидемичните мерки. При единични случаи на заразени деца или учители директорът, след задължително предписание на РЗИ, ще може, както и при изминалата вече учебна година, да карантинира цялата паралелка, която да премине към онлайн обучение. "Ако само един ученик е карантиниран като контактен, само за него директорът ще организира електронно обучение", посочи министърът.

При второ ниво на заболяемост, т.нар. оранжева зона (между 100 и 250 заболели на 100 хил. души) училищата също ще работят, като ако има 15% отсъстващи или заболели учители, също ще може да се премине към обучение от разстояние в електронна среда в конкретно училище или център за подкрепа, чрез предложение до министъра на образованието, след решение на педагогическия съвет и съгласуване с обществения съвет.

Ако отделна област или страната попадне в червена зона (между 250 и 500 заразени на 100 хиляди) училищата ще работят по график за преминаване към дистанционно обучение (именно въпросният график е най-любопитен и се чака с нетърпение от родители и учители). В този случай трябва да се осигури максимално дълго присъственото обучение на учениците със специални образователни потребности. При тъмно червена зона - над 500 заразени на 100 хиляди души - всички училища затварят врати и преминават към онлайн обучение. 

Детските градини ще се затварят само в краен случай, като дори и при тъмно червена зона, те ще могат да работят, но ако 100% от персонала е ваксиниран, както и ако родителите на децата са ваксинирани. "Ако едни или двама служители не са ваксинирани, те могат да излязат в отпуск и ако градината може да работи без тях, тя ще работи. Ако неваксинираните са повече и градината не може да работи без тях, ще трябва да затвори", уточни проф. Денков. Не стана ясно дали ако родителите са ваксинирани, но в домакинството има човек, който не е имунизиран, детето ще може да посещава градина при скок на заразените. 

 

СБОРНИ ПАРАЛЕЛКИ

Директорите да могат да правят сборни групи и паралелки за присъствено обучение на ниво клас, даже ако останалата част от образователната система е в дистанционно обучение (напр. сборна паралелка от всички седми класове). Това е една от мерките, препоръчани от МОН в анализ на дистанционното обучение от м.г., който установи намаляваща ангажираност и мотивация на учениците по време на онлайн уроците, задълбочаващи се неравенства между най-силните и най-слабите и др. Специален акцент в него е поставен върху учениците в риск от отпадане от училище - тези от бедни семейства, от селски училища и т.н. Според министерството те трябва предварително да се идентифицират от училищата, да се планират дейности за подкрепа и с уязвимите деца да се работи приоритетно присъствено. Дори и при наложително затваряне на национално ниво, училищата трябва да осигуряват възможност за присъствено обучение на класове с по една паралелка във випуск, каквито има в малките учебни заведения, препоръчва още анализът. 

 

ОПАСНОСТ

МОН посочва, че необходимото условие за безопасно присъствено обучение през следващата учебна година е по-висок дял на работещите в системата да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. "Едва 4% от училищата и 3% от детските градини са постигнали над 70% ваксиниран персонал, а в съответно 64% и 75% от училищата и детските градини по-малко от 30% от педагогическите и непедагогическите специалисти са ваксинирани. Статистиката на практика означава, че при липса на промяна в процента ваксинирани, нова вълна от вируса ще доведе отново до затваряне на учебните заведения. Може да се очаква и значителна загуба на животи сред педагогическия и непедагогическия персонал от COVID-19 и свързаните с него заболявания", предупреждава МОН. Според данните от началото на юли т.г. в страната са ваксинирани около 30% от учителите и 40% от директорите.

Още по темата