Медия без
политическа реклама

Министър Кацаров предложи правителствена болница да стане детска

Извършени са много престъпления по служба около прекратената поръчка за нова детска болница, смята МЗ

12 Авг. 2021ОбновенаЕкип на Сега
Илияна Кирилова

Компромисно решение около сагата с изграждане на нова детска болница предложи на изслушване в НС здравният министър Стойчо Кацаров. Според Кацаров няма проблем новата детска болница да бъде приютена от правителствена болница. Не е нужно да се използва цялата база на правителствена болница, а на мястото има и свободно петно за нов строеж, обяви пред депутатите Кацаров. Така темата с изграждането на нова детска болница се връща на място, където вече е била. Неуспешен опит да използва базата на правителствена болница като кампус на бъдеща педиатрия направи през 2018 г. и ГЕРБ. ГЕРБ се провали и с проведената обществена поръчка за изграждане на болницата в кампуса на Александровска болница след серия от нарушения и завои. 

Използването на базата на правителствена болница ще спести много време. След провала на обществената поръчка и договора с "Главболгарстрой" за реконструкция на старо скеле в Александровска болница изграждането на изцяло нова сграда би отнело минимум 6-7 години, заяви пред депутатите Кацаров. Той изтъкна, че проблеми с нуждата от допълнително финансиране няма към момента, защото в капитала на инвестиционната компания за нова детска болница има внесени 30 млн. лв., а до края на месеца ще бъдат внесени още 50 млн. лв. По думите на Кацаров депутатите нямат нужда от специално лечебно заведение за разлика от децата, които в момента се лекуват в безобразни условия. Кацаров разкри, че макар болницата вече да не е правителствена, има решение да е обслужваща за вип пациенти - депутати, министри, дипломатически корпус, като за целта се пазят 116 легла. На тях били лекувани от началото на годината 9 души. 

Идеята на Кацаров допадна на ГЕРБ, които иначе остро възразиха срещу отправените обвинения за нарушения около поръчката и договора с "Главболгарстрой". "Идеята не е от днес и е прекрасна", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ. "През 2018 имаше внесено правителствено решение за това. ГЕРБ и ДПС го подкрепха в комисията по здравеопазване, но всички гласувах против, затова не успяхме да изключим правителствена болница от обхвата на закона за лечебните заведения. Имате нашата подкрепа, г-н Кацаров", обяви тя. Депутатът от БСП Георги Михайлов заяви, че в правителствена болница няма достатъчно легла. "Мислени ли са варианти с други болници в рамките на Медицинска академия", попита той. Кацаров се измъкна от въпросите за детайли с аргумента, че е служебен министър и конкретните решения ще ги дадат специалистите. Така или иначе не стана ясно защо отново се предлага идея без никакви детайли и анализи, въпреки че МЗ е принципал на болница "Лозенец". 

Около самата правителствена болница имаше немалко драми, като болницата редовно затъва в дългове. Правителството преди време я прехвърли на Софийския университет, в момента тя е държавна болница към министерството на здравеопазването. Наскоро пък ръководството й в лицето на Любомир Спасов беше сменено след скандал с трансплантациите.

НАРУШЕНИЯ

"В случая с поръчката за нова детска болница са извършени редица престъпления по служба от много лица и данните са предадени на прокуратурата", коментира още Стойчо Кацаров. Той изреди цялата хронология около болницата и всички нарушения, установени от служебното правителство. "От самото начало възложителите са знаели, че старата сграда в двора на Медицинска академия няма как да се реконструира. Това не е попречило да се възложи договор с незнайно как изчислена цена за строителство на инженеринг, без никакви проекти", изтъкна Кацаров. В последствие държавата си променя намеренията и решава вместо да реконструира старата сграда, да я бута. Сменя се и възложителят по договора. "Това са нарушения на закона за обществените поръчки", коментира Кацаров. Нарушен е и договорът с изпълнителя, защото по него е преведен аванс от 9 млн. лв. за строителство, без да има какъвто и да е било проект. Държавата се опитва да си върне тези пари. Издадени са писмени указания за прекратяване на договора и въпреки съпротивата на ръководството на инвестиционната компания това ще стане. Ръководството ще бъде сменено, обяви още Кацаров. 

Сигналът на д-р Стойчо Кацаров е получен по компетентност в Специализираната прокуратура и незабавно е разпределен на случаен принцип на прокурор, обяви държавното обвинение. Въпросният прокурор разпоредил държавната финансова инспекция и антикорупционната комисия КПКОНПИ да направят комплексна проверка.

КАЗУСЪТ НОВА ЧАСТНА БОЛНИЦА

Разправиите около проекта за нова частна болница в Казичене продължиха и днес - в парламента, по време на запитване по темата от депутати от ГЕРБ към шефа на НЗОК проф. Петко Салчев. Той потвърди, че към касата е постъпило искане за даване на становище за финансиране на въпросната болница, която е кандидатствала пред МЗ, въпреки че вчера здравният министър Стойчо Кацаров каза точно обратното - че във ведомството му дори не е постъпвала подобна процедура. Проф. Салчев призна и, че НЗОК действително е одобрила финансиране за нови медицински дейности на Многопрофилната болница за активно лечение "Сърце и мозък" в Казичене след 2024 ч., но от даденото от тях становище не зависи нищо.

"Чл. 37 б от Закона за лечебните заведения иска от касата, както и от БЛС, становище за бъдещо финансиране на болницата, но то не влияе на последващата процедура. След това искането отива в Изпълнителна агенция "Медицински надзор", която трябва да направи анализ на необходимостта от легла в съответния регион, а разрешението за новата болница се дава от министъра на здравеопазването. Нашето становище е евентуално за съответната година - че парите могат да бъдат планирани, ако изобщо излезе разрешение от МЗ за новата болница", обясни проф. Салчев, който дори заяви, че ще поиска промени в закона, според които касата следва да се произнася за наличието на финансови средства едва след като дадено лечебно заведение е одобрено и има сключен договор със здравното министерство. Той изброи още 20-30 болници, за които през 2020 и 2021 г. МЗ е поискало подобни становища от НОЗК, по които тя е отговорила положително. "Има ли зависимости между вас и "Търговска лига", която е поскала този проект. Има ли лобизъм и търговия със здраве", попитаха от ГЕРБ. Шефът на касата отрече да има зависимости, като намеците към него той определи като атака на статуквото, което не иска да се сложи край на порочните практики в здравеопазването и клиничните пътеки като начин на финансиране. Здравният министър пък вече си беше отишъл от НС, без да може да отговори на въпросите, част от които бяха адресирани и към него.

 

Министерство на здравеопазването се престраши да прекрати договора за играждане на нова детска болница с консорциума около строителната компания "Главболгарстрой".

 

Още по темата